Головна Статті HI-tech технології Роботи, безпілотний транспорт і віртуальна реальність: що 2020 рік змінив у світі технологій
commentss Cтатті Всі новини

Роботи, безпілотний транспорт і віртуальна реальність: що 2020 рік змінив у світі технологій

Розвиток світу технологій в 2020 році значно вплине на світ в найближчі роки

1 січня 2021, 18:00 comments2030
Поділіться публікацією:

Як і будь-який інший рік, у сфері науки і технологій 2020-ий приніс нам безліч звершень в області дослідження космосу, розробки штучного інтелекту і створення нових видів робототехніки. Але головним напрямком діяльності вчених і технологічних гігантів, безумовно, була боротьба з пандемією COVID-19. Так чи інакше, у 2020 році людство може похвалитися безліччю інноваційних розробок і проектів, і сьогодні ми розповімо вам про десять з них.

Роботи, безпілотний транспорт і віртуальна реальність: що 2020 рік змінив у світі технологій

Технологічні підсумки 2020 року. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Робототехніка

Роботи зіграли важливу роль в справі боротьби з пандемією COVID-19. Саме їх залучення у сферу послуг, перш за все доставки і ресторанного бізнесу, допомогли уникнути зайвих соціальних контактів між людьми і таким чином сповільнити розповсюдження коронавірусу.

Наприклад, в Японії роботів почали активно використовувати для доставки пошти, а в одному із ресторанів Сеула роботи замінили офіціантів.

Зрозуміло, пандемія COVID-19 була єдиним стимулом розвивати роботів. Наприклад, в Китаї спеціальні літаючі роботи досліджують важкодоступні гірські райони. Що ж стосується нашої країни, то з огляду на ситуацію в її східних регіонах, наші розробники робили акцент на створенні ефективних бойових роботів.

Носимі пристрої

На боротьбу з коронавірусом орієнтувалися і розробники різних носяться гаджетів. В основному їх головна мета полягала в своєчасній діагностиці хвороби. Наприклад, стартап і Сан-Франциско активно тестує "розумні" персні, які допоможуть виявити коронавірус на ранніх стадіях.

Також спеціальні розробки для носимих гаджетів і смартфонів були покликані забезпечити соціальне дистанціювання між людьми. Компанія Google розробила інструмент доповненої реальності, основна мета якого — допомогти людям дотримуватися дистанції між собою.

На шляху до Марсу

Головними конкурентами в гонці до Червоної планети на цей момент є NASA і компанія Ілона Маска SpaceX. Остання вже підходить до фінішу в серії випробувань свого корабля Starship, а також вже здійснила відправку астронавтів на МКС за допомогою свого корабля Crew Dragon. Крім того, Маск відкрито заявляє про заснування на Марсі міста з населенням в 1 млн осіб, яке буде повністю незалежним від Землі.

Своєю чергою NASA також не відстає і розробляє ракету, яка повинна буде доставити людей на Марс. Крім того, космічне агентство експериментує з різними революційними технологіями. Наприклад, збирається виробляти на Марсі кисень.

Не варто також забувати, що на Місяць і Марс націлені й інші країни, в першу чергу Китай. Очевидно, пандемія коронавірусу ніяк не вплине на прагнення землян скоріше освоїти нові планети. А може навіть навпаки — служить стимулом.

Боротьба з ненавистю в соціальних мережах

Спілкування в соціальних мережах приносить людям не тільки радість. Багато стикаються з глузуванням, тиском і навіть прямими погрозами. Іноді це може привести до сумних наслідків, в тому числі й суїциду.

Саме тому такі гіганти соціальних мереж, такі як Facebook і Twitter, приділяють особливу увагу боротьбі з "мовою ненависті", щоб кожній людині, яка проводить час в соціальних мережах, було комфортно і безпечно спілкуватися і не боятися, що його образять на рівному місці. Особливу роль в цьому відіграє технологія штучного інтелекту.

Штучний інтелект

Було б великою помилкою думати, що сьогодні штучний інтелект годиться тільки на те, щоб протистояти ненависті в інтернеті. Його можливості виходять далеко за рамки Всесвітньої мережі. У грудні цього року ШІ довів, що може бути надійним помічником людині в самих неймовірних ситуаціях, замінивши другого пілота на борту літака-шпигуна U-2 Dragon Lady під час випробувального польоту.

Крім того, штучний інтелект активно впроваджується для боротьби з хакерами, у воєнні та, особливо, медичні технології. І коронавірусом справа не обмежена. Наприклад, штучний інтелект досяг серйозних успіхів на шляху до перемоги над хворобою Альцгеймера.

Безпілотний транспорт

Безпілотний транспорт, який так активно розвивався у 2019 році, не зменшив своїх оборотів і в році, що минає 2020. У багатьох країнах розробка безпілотних транспортних засобів стала набирати якісно нового рівня. Навіть відомий виробник смартфонів, компанія Apple, згідно з чутками, збирається почати розробку власних безпілотних автомобілів. Знаменитий виробник літаків Boeing успішно випробував безпілотний заправник для літаків, який планується використовувати для військових цілей. У США взагалі дійшло до створення служби таксі без водіїв, щоб максимально звузити контакти між людьми.

Втім, говорити про абсолютну гегемонію безпілотного транспорту в майбутньому ще рано. Залишається безліч важливих питань, серед яких — кого вирішить врятувати автопілот, а ким пожертвувати в екстремальній ситуації.

Гнучкі смартфони

Смартфони з гнучким корпусом заявили про себе ще у 2019 році, але у 2020 остаточно закріпилися на передових позиціях. Уже кілька великих компаній створили власні унікальні моделі, а ще деякі техногіганти заявили про твердий намір наслідувати їхній приклад.

Попереду планети всієї залишається компанія Samsung, яка вже на початку цього року представила свій другий гнучкий смартфон Galaxy Z Flip. А вже в серпні компанія представила модель Galaxy Z Flip 2. Над створенням гнучкого смартфона активно працює Microsoft, яка має намір забезпечити його оригінальною функцією перегляду повідомлень.

Над створенням гнучких смартфонів трудиться і ряд інших компаній. Немає ніяких сумнівів, що ця тенденція продовжить розвиватися в тому ж дусі в 2021 році.

Віртуальна реальність

Віртуальна реальність захопила вже кілька важливих сфер людської життєдіяльності. Перш за все, це розваги — комп'ютерні ігри або кіно, і навчання для студентів або військових. Крім того, важливу роль VR-грають в медицині.

Втім, в цьому році технологія віртуальної реальності зіткнулася з серйозними випробуваннями. Наприклад, Google закрила свій власний освітній VR-додаток через просту непотрібність. VR-гарнітура Facebook взагалі зіткнулася з офіційним розслідуванням з боку німецької влади через порушення конфіденційності, які від неї виходять.

Втім, свою корисну нішу VR-гарнітура все одно має, причому значну роль вона відіграє в психології. Так, авіакомпанія British Airways почала використовувати VR-гарнітуру для боротьби з аерофобією.

Водневе паливо

У 2020 році все частіше ми можемо почути про появу транспортні засоби, які працюють на водневому двигуні. Цього року кілька великих автовиробників об'єднали зусилля для створення вантажівки на водневому паливі. У Норвегії стартували тести водневих дронів, які пройшли успішно. Але акцентувати використання водню лише на транспортних і автономних літальних апаратах не варто. Цього року Шотландія стала першою країною, яка зазнала новітню систему водневого опалення приміщень.

Водневі технології все частіше приходять на зміну електричним, у зв'язку з чим слід очікувати їх подальшого розвитку у 2021 році.

Відеоконференції

В умовах необхідності зберігати дистанцію, і при цьому не припиняти робочу діяльність, по всьому світу величезного значення набирає спілкування через відеоконференції. Що вже тут говорити, якщо до даної інновації долучилася навіть королева Великобританії Єлизавета II!

Все це добре, але все ж будемо сподіватися, що коли пандемія відступить, ми повернемося до нормального живому спілкуванню, адже ніякі технології ніколи нам його не замінять.

Таким був наш технологічний шлях у 2020. Будемо сподіватися, що у 2021 році у нас буде більш приємний стимул розвивати інновації та розробляти нові технологічні рішення, ніж глобальна пандемія.

Нагадаємо, "Коментарі" вже писали, який прогноз для України та українців на 2021 рік зробили астрологи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини