Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили дивну галактику у космосі: що з нею не так
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили дивну галактику у космосі: що з нею не так

AGC 114905, розташована приблизно за 250 мільйонів світлових років від Землі

7 грудня 2021, 14:58
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономи запитують, що утримує воєдино далеку галактику, яка, здається, не містить слідів темної матерії. Про це пише видання Space.

Вчені виявили дивну галактику у космосі: що з нею не так

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Галактика під назвою AGC 114905 розташована приблизно у 250 мільйонах світлових років від Землі і має розміри приблизно як у Чумацького Шляху. Однак у цій далекій галактиці зірок у тисячу разів менше, ніж у нашій системі.

Вважається, що такі розріджені галактики повинні утримуватися разом темною матерією, таємничою невидимою речовиною, яка, за оцінками, становить близько 85% усієї матерії у Всесвіті. Але коли астрономи досліджували AGC 114905 за допомогою радіотелескопа Very Large Array у Нью-Мексико, вони виявили, що ця дивна галактика зовсім не містить.

Зазначається, що АGC 114905 – не перша галактика, позбавлена темної матерії, виявлена астрономами. У 2018 році група під керівництвом астронома Єльського університету Пітера ван Доккума виявила, що галактика під назвою NGC 1052-DF2, що знаходиться на відстані близько 60 мільйонів світлових років від Землі, схоже, не містить темної матерії.

За припущеннями дослідників, галактика AGC 114905 могла бути позбавлена темної матерії іншою, більш масивною сусідньою галактикою. Проте, на її околицях, схоже, немає галактики, здатної цього.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" поінформував про те, що   вчені NASA відобразили галактику, яка схожа на наш Чумацький Шлях. Її фотографію вдалося отримати завдяки обсерваторії NASA/ESA Hubble. Об'єкт знаходиться в сузір'ї Діва.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що NASA показало, як із космосу виглядає повне сонячне затемнення. Космічний апарат зафіксував тінь нашого природного супутника, коли вона проходила над Антарктидою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини