Головна Новини HI-tech технології В Україні дозволили суддям використовувати штучний інтелект, але назвали обмеження
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні дозволили суддям використовувати штучний інтелект, але назвали обмеження

Судді не повинні використовувати штучний інтелект для оцінки і процесу ухвалення рішень.

12 вересня 2024, 16:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Українські судді під час ведення професійної діяльності можуть використовувати штучний інтелект. Це стало можливим завдяки новій редакції Кодексу суддівської етики, де з’явилась відповідна стаття. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ресурс "Судово-юридична газета".

В Україні дозволили суддям використовувати штучний інтелект, але назвали обмеження

Суддям в Україні дозволили використовувати штучний інтелект. Фото з відкритих джерел

9 вересня відбулась презентація проєкту оновленого Кодексу суддівської етики. У новій редакції Кодексу було запропоновано дозволити суддям використовувати штучний інтелект, однак визначили обмеження такого застосування. 

"Використання суддею технологій штучного інтелекту є допустимим, якщо це не впливає на незалежність та неупередженість судді, не стосується оцінки доказів і процесу ухвалення рішень та не порушує вимог законодавства", — йдеться в документі.

Завдяки цьому українські судді мають право використовувати ресурси та програмне забезпечення зі штучним інтелектом для аналізу інформації, підготовки судових рішень та пошуку релевантної судової практики.

Наразі кілька країн світу схвалили використання штучного інтелекту суддями. Серед лідерів у цьому процесі стала Естонія, де "суддя-робот" може приймати рішення у суперечках на суму менш як 7 тис. євро. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у знайденому інтерв'ю за 1984 рік засновник Microsoft Білл Гейтс розповів про роботу над штучним інтелектом.

Також "Коментарі" писали про конкурс Міс штучний інтелект у якому брали участь лише віртуальні моделі. Переможницею стала ШІ-модель та активістка з Марокко Кенза Лейлі. Вона перемогла понад 1500 інших комп'ютерних моделей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини