Головна Новини HI-tech технології Штучний інтелект допоможе розшифрувати найдавніше людське письмо
commentss НОВИНИ Всі новини

Штучний інтелект допоможе розшифрувати найдавніше людське письмо

Вчені використовують штучний інтелект для розшифрування аккадського клинопису.

7 травня 2023, 15:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Дослідники з Тель-Авівського університету та Університету Аріель розробили модель штучного інтелекту, яка може автоматично перекладати аккадський клинописний текст на англійську мову. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання JP.

Штучний інтелект допоможе розшифрувати найдавніше людське письмо

Клинопис. Фото з відкритих джерел

Фахівці з історії Ассирії та Месопотамії витрачають багато років, щоб зрозуміти аккадські тексти, які написані однією з найдавніших форм письма – клинописом. Існує сотні тисяч глиняних табличок написаних клинописним текстом, однак для дослідження не вистачає експертів.

"Більшість цих документів залишаються неперекладеними та недоступними через їх величезну кількість і обмежену кількість експертів, які можуть їх прочитати", — пишуть дослідники.

Окрім того, клинопис має складну структуру, оскільки одні й ті ж символи можуть позначати як конкретні слова, так і нести фонетичне або граматичне значення.

Доктор Шай Гордін з Університету Аріель і доктор Гай Гутерц, доктор Джонатан Берант і доктор Омер Леві з Тель-Авівського університету розробили моделі ШІ для перекладу аккадських текстів. Дослідники з’ясували, що у деяких реченнях програма створювала "галюцинації" — синтаксично правильні слова англійською мовою, однак не достовірний переклад з аккадської. Попри це, вчені стверджують, що у більшості випадків програма створює корисні варіанти, які можуть бути відправною точкою для подальших досліджень. Штучний інтелект надасть початковий текст, а люди його з часом відредагують.

Написані клинописом глиняні таблички задокументували політичну, соціальну, економічну та наукову історію стародавньої Месопотамії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що перша компанія стала жертвою штучного інтелекту.

Також "Коментарі" писали про те, що у США почали розслідування проти SpaceX Ілона Маска.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини