Головна Новини HI-tech технології Несподівана технологія, яка повністю захопила світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Несподівана технологія, яка повністю захопила світ

Що таке система рекомендацій та як вона допомагає користувачам та підприємцям.

13 вересня 2023, 09:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Коли інтернет-користувач заходить на будь-який сайт, блог чи соціальну мережу, він може помітити такі вкладки, як "читати далі", "перегляньте ще", "це може вам сподобатись" і так далі. Все це результат системи рекомендацій, яка захопила світ.

Несподівана технологія, яка повністю захопила світ

Система рекомендацій захопила світ. Фото з відкритих джерел

Система рекомендацій – це комплекс програм та сервісів в основу яких покладено алгоритми, які передбачають, що саме буде цікавим для користувача в залежно від його попередніх уподобань і антипатій.

Простим прикладом цього можуть бути соціальні мережі, зокрема TikTok, Facebook чи Twitter, де користувачі годинами можуть сидіти перед екраном смартфону чи комп’ютера. Користувачам подобається контент, який вони бачать у стрічці рекомендацій, а алгоритми усе більше пропонують потрібний матеріал.

Усе почалось у 2006 році з Netflix. На той час це була невелика компанія, яка намагалась завоювати свій простір на ринку сервісів прокату кіно. Netflix організувала конкурс з виграшем у мільйон доларів, мета якого полягала в удосконаленні системи рекомендацій фільмів Cinematch на 10%. Команда Bellkor Pragmatix Chaos створила програму на основі 107 алгоритмів, яка змогла підвищити точність Cinematch на 10,6%. Таким чином цікавість до рекомендацій зросла, а Netflix став однією з найбільших компаній.

Системи рекомендацій існують кількох типів. Найпростіші з них базуються на основі сайту. Наприклад, користувач зайшов на кулінарний сайт для приготування певної страви. Цей сайт також порадить користувачу ще кілька матеріалів схожої тематики.

Складніші системи на основі колаборативної фільтрації здатні враховувати поведінку людини чи групи. Прикладом цього є сервіс Spotify, який підбирає музику згідно інтересами користувача враховуючи час. Користувач вранці може слухати важку музику під час дороги на роботу, тоді як ввечері він вкладає дитину спати, а система рекомендацій підбирає йому спокійну музику.

Успіх системи рекомендацій пояснюється користю, як для користувача, так і для підприємців. Користувач на сайті отримує блок рекомендацій з потрібними та корисними темами для нього. А підприємці можуть рекламувати свої товари та послуги згідно з алгоритмами, які знайдуть потрібного користувача. Це підвищує ефективність сайту та дохід для підприємця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки українці купують нових айфонів щомісяця.

Також "Коментарі" писали про вченого, яки заявив про історичне відкриття. Він виявив на Землі перші об'єкти з-за меж Сонячної системи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини