Головна Новини HI-tech технології Найважливіша технологічна компанія, про яку ви ніколи не чули
commentss НОВИНИ Всі новини

Найважливіша технологічна компанія, про яку ви ніколи не чули

Ринкова капіталізація ASML становить понад 224 млрд євро, що більше, ніж в Alibaba, Shell і McDonald's. Попри це, багато людей ніколи не чули про цю компанію. Як це можливо, і чим займається технологічний гігант.

2 жовтня 2023, 18:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

ASML – це нідерландська компанія, яка займається кількома технологічними напрямками, головний з яких виготовлення EUV-машин. Це найдосконаліші літографічні пристрої, необхідні для виробництва кожного передового процесора, який використовується у світі. Це означає, що ASML створює обладнання для створення мікросхем, які використовуються у процесорах, ноутбуках, телефонах, медичному обладнані та зброї.

Найважливіша технологічна компанія, про яку ви ніколи не чули

ASML - одна з найважливіших технологічних компаній світу. Фото з відкритих джерел

"Ми — найважливіша технологічна компанія, про яку ви ніколи не чули", — говорить один зі слоганів ASML.

Компанія не просто створює EUV-машин, а є монополістом, який виготовляє компоненти на рівні 3 та 5 нанометрів. Таким чином EUV-машини ASML наразі є єдиним способом, за допомогою якого три найбільші компанії чіпів у світі — тайванська TSMC, американська Intel і південнокорейська Samsung — можуть друкувати свої найсучасніші мікросхеми.

ASML не була лідером ринку спочатку та стикалась з сильною конкуренцією. Бренди Nikon і Canon займались багатьма проєктами, а ASML зосередилась та виділила великі ресурси на дослідження та розробку свого продукту – EUV-машин, яка тривала понад 15 років. В результаті EUV-машини коштують близько 140 млн доларів, складаються з понад 100 тис. компонентів, які надходять від 5 тис. постачальників по всьому світу.

ASML також має міцний зв'язок із США. Коли Сполучені Штати почали обмежувати китайські технологічні компанії, до них долучилась і ASML. Нідерландська компанія заборонила продаж EUV-машин до Китаю. Таким чином попри власні розробки, Китай фактично втратив здатність конкурувати на світовому ринку напівпровідників.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про несподівану технологію, яка повністю захопила світ.

Також "Коментарі" писали, скільки українці купують нових айфонів щомісяця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини