Головна Новини HI-tech технології Літак, який ризикує розбитися: Харарі про небезпеки штучного інтелекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Літак, який ризикує розбитися: Харарі про небезпеки штучного інтелекту

Автор книг "Sapiens", "Homo Deus" Юваль Ной Харарі вважає, що штучний інтелект може принести багато користі, попри це ШІ може знищити культуру та саме людство.

3 квітня 2023, 11:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У 2022 році 700 вчених та дослідників, які провели запитали штучний інтелект про майбутні ризики ШІ. Виявилось, що 10% відповідей були про вимирання людства від штучного інтелекту. Історик та автор книг "Sapiens", "Homo Deus" Юваль Харарі ставить питання, чи ми б сіли у літак, який має ймовірність у 10%, що він розіб’ється. Таким чином Харарі намагається привернути увагу про небезпеку ШІ для людства. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NY Times.

Літак, який ризикує розбитися: Харарі про небезпеки штучного інтелекту

Юваль Ной Харарі. Фото з відкритих джерел

Юваль Харарі критикує системи штучного інтелекту, через їх недосконалість  тим, що ці програми використовують мільйони людей. Як приклад Харарі наводить фармацевтичні або біотехнологічні компанії, які мають ретельно перевірити свою продукцію.

"На початку було слово. Мова є операційною системою людської культури. З мови виникають міф і закон, боги і гроші, мистецтво і наука, дружба і нації та комп'ютерний код. Нове володіння мовою ШІ означає, що тепер він може зламати операційну систему цивілізації та маніпулювати нею. Освоївши мову, штучний інтелект заволодіває головним ключем до цивілізації, від банківських сховищ до гробів Господніх", — попереджає Юваль Ной Харарі.

Просто опанувавши мову ШІ матиме все необхідне, щоб утримати людство у світі ілюзій. Подібно як у "Матриці", без ніякого насильства та чіпів у голові. Історик вважає, що вже найвідоміші шахісти світу не можуть перемогти комп'ютер. Таким чином Харарі ставить питання, а що було б, якби ШІ почав так само працювати у політиці, мистецтві, релігії та інших сферах.

"ШІ може швидко з’їсти всю людську культуру — все, що ми виробляли протягом тисячоліть — переварити це й почати викидати потік нових культурних артефактів", — говорить Харарі.

Історик загалом бачить і позитивні перспективи використання штучного інтелекту для людства: перемога над раком, нові ліки, вирішення кліматичних криз та інші переваги. Однак Харарі зазначає, що "не має значення, яку висоту назбирає хмарочос переваг штучний інтелект, якщо фундамент руйнується".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що перша у світі країна заборонила ChatGPT.

Також "Коментарі" писали про те, що ChatGPT створив бізнес, а його власник збільшив доходи у 78 разів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 квітня 2023, 11:53

Корумповані посадовці налякані, що їх замінить ШІ. Той і хабарів брати не буде і керувати ефективно буде. А у світі ілюзій нас пропаганда православних сектантів і Орків Зеденда і так тримають.


Новини