Головна Новини HI-tech технології Глобальний збій соцмереж: висновки, які необхідно зробити людству
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальний збій соцмереж: висновки, які необхідно зробити людству

Експерти вважають, що ми давно перебуваємо в ситуації, коли не від нас залежать технології, а ми від них

5 жовтня 2021, 13:06
Поділіться публікацією:

Соціальні мережі Facebook і Instagram не працювали близько шести годин. Наймасштабніший збій торкнувся і інші платформи, включаючи WhatsApp, Netflix, Steam, PlayStation, Zoom, Viber, YouTube і Tinder. Втрати у їх власників — величезні, в тому числі репутаційні. Так, статок засновника Facebook Марка Цукерберга на тлі глобального збою в роботі компанії і приналежних їй соцмереж знизився більше, ніж на 6 млрд доларів.

Глобальний збій соцмереж: висновки, які необхідно зробити людству

Глобальний збій соцмереж: висновки, які необхідно зробити людству - фото з відкритих джерел

Тим часом активно поширюється інформація про витік в мережу даних 1,5 млрд користувачів Facebook.

Експерти зробили головні висновки після подібного роду інцидентів.

Інформаційний катаклізм, що стався, показав — людству ще рано або взагалі не варто переносити своє життя і активність в "цифру"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак впевнений: вчорашній масштабний збій в роботі ключових соцмереж і месенджерів показав, що людина беззахисна перед тим, що вона створила.

"Не думаю, що те, що сталося, пов'язано із зовнішнім зловмисним впливом, хоча детальне розслідування повинно підтвердити або спростувати даний аргумент. Ключовий висновок, який має винести людство: "ми не в змозі контролювати те, що ми породжуємо. Подальші збої можуть більш масштабними, тривалими і з більш серйозними наслідками ", — упевнений експерт.

На його думку, в результаті такого інформаційного катаклізму, багато людей усвідомили, що їхній єдиний зв'язок із зовнішнім світом або іншим людьми відбувається виключно через соціальні мережі. Немає соцмереж — немає зв'язку.

"Багато топових блогерів мільйонників, хоч і не надовго, але усвідомили, що без соцмереж вони просто люди, які в звичайному житті нічого не вміють. Немає соцмереж — немає сенсу життя і заробітку", — зазначає Іван Ступак.

Він вважає, що інформаційний катаклізм, що стався, показав — людству ще рано або взагалі не варто переносити своє життя і активність в "цифру".

"Цифровий світ може стати ще більш крихким і уразливим, якщо за нього візьмуться люди з нечистим і деструктивними намірами, — акцентує експерт. — Ви тільки уявіть, якщо подібний збій відбудеться в роботі автопілота автомобілів Тесла або будь-якого іншого виробника. Сотні тисяч автомобілів по всьому світу перетворяться в некеровані (або керовані ззовні) снаряди масового ураження. Висновок: людство повинно зберегти крихкий баланс між реальним, справжнім життям і тим, що відбувається в цифровому світі".

Що буде, якщо таке блокування станеться на критично важливих для життєзабезпечення об'єктах?

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов підкреслює, що він не розділяє конспірологічні версії, ніби хтось свідомо міг стояти за такого роду масштабними процесами.

Він нагадує, що офіційна версія наразі — проблема BGP (основний протокол динамічної маршрутизації в мережі Інтернет; мова йде про те, що якісь додатки Facebook фактично здійснювали DDOS-атаки на Всесвітню мережу — прим. Ред.).

"Але якщо таке могло статися ненавмисно, через якийсь збій, рано чи пізно знайдуться ті, хто захоче зробити це спеціально, — попереджає експерт. — Сучасні війни активно присутні в кіберпросторі. Це вже обговорюється на міжнародних самітах, на зустрічах Великої двадцятки, Великої сімки. Слід згадати, як Росія здійснювала втручання в ті чи інші системи в США, як піддавалися атакам хакерів українські енергетичні об'єкти. Як хакери атакують різні корпорації, банки. Співробітники не могли потрапити в офісі Facebook, тому що там було заблоковано. Що буде, якщо таке блокування станеться на критично важливих для життєзабезпечення об'єктах?"

Валерій Димов підкреслює, що ми давно перебуваємо в ситуації, коли не від нас залежать технології, а ми від них.

"Ми стали занадто залежні від" цифри ", комп'ютерів, технологій. Виходить, що людство служить машинам, а не навпаки, — зазначає експерт. — І, схоже, що не варто поспішати з усією цією тотальною цифровізацією, державою в смартфоні, поки ми не навчимося враховувати безпекові моменти ".

Раніше "Коментарі" писали, що для користувачів операційної системи Windows стала доступна 11 версія .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини