Головна Новини HI-tech космос Вченим вдалося сфотографувати струмені плазми, які вириваються з чорної діри (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вченим вдалося сфотографувати струмені плазми, які вириваються з чорної діри (ФОТО)

Астрономам також вдалося знайти, де саме знаходиться чорна діра, простеживши шлях струменя назад до її вихідної точки

20 липня 2021, 18:19
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Вчені зафіксували, як чорна діра викидає струмінь плазми. Про це повідомляє видання Space.com.

Вченим вдалося сфотографувати струмені плазми, які вириваються з чорної діри (ФОТО)

Вчені зафіксували струмені плазми, що вириваються з чорної діри. Фото: New Atlas

Як стало відомо, завдяки телескопам з проекту Event Horizon Telescope астрономам вдалося отримати зображення струменя, що випускається масивною чорною дірою.

На зображеннях видно джет, що випускається чорною дірою в центрі галактики Центавр А, з точністю в 10 разів вищою і з дозволом у 16 разів більш різким, ніж це було можливо раніше.

Для довідки: Джет — це струмені плазми, що вириваються з центрів таких астрономічних об'єктів, як активні галактики, квазари і радіогалактики.

Вченим вдалося сфотографувати струмені плазми, які вириваються з чорної діри (ФОТО) - фото 2

Дані EHT показують масивні частки радіовипромінювання, які виходять від чорної діри, яка здається досить крихітною при спостереженні із Землі. У заяві вчених йдеться, що при збільшенні в 1 мільярд разів чорна діра буде розміром з яблуко на поверхні Місяця, що спостерігається із Землі, в той час як пелюстки радіохвиль або струмені будуть у 16 разів ширшими, ніж сам місяць. Однак чорна діра в центрі Центавра A має масу 55 мільйонів сонць.

Галактика Центавр A, також відома як NGC 5128 або Колдуелл 77, є одним з найбільш яскравих і великих об'єктів у нічному небі, коли його спостерігають у радіохвилях. У 1949 році галактика, розташована в сузір'ї Центавра, була ідентифікована як перше відоме джерело радіохвиль за межами нашої галактики, Чумацького Шляху.

Якість нового зображення дає нові підказки про природу цих струменів. Випромінювання здається яскравішим по краях, ніж у центрі. Це може допомогти вченим дізнатися, як вони створюються. Астрономам також вдалося знайти, де саме знаходиться чорна діра, простеживши шлях струменя назад до її вихідної точки.

Вченим вдалося сфотографувати струмені плазми, які вириваються з чорної діри (ФОТО) - фото 3

Згідно із заявою, в майбутньому дослідники планують використовувати космічні телескопи для отримання зображень навколишнього середовища, що оточує чорну діру в центрі Центавра А, на ще більш коротких довжинах хвиль і з ще більш високою роздільною здатністю. Кінцева мета — отримати зображення центральної чорної діри, а не її найближчого оточення.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що астроном-любитель зміг виявити раніше невідомий супутник Юпітера. Фахівці розповіли, що наразі на Юпітері знаходиться кілька десятків супутників і їх кількість продовжує зростати. Детальніше про це читайте в нашій статті.

Також портал "Коментарі" інформував про те, що Hubble показав дві незвичайні галактики вперше після місячного простою через поломки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини