Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли унікальну планету: вона схожа на цукрову вату
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли унікальну планету: вона схожа на цукрову вату

Знайдена вченими планета WASP-193b має унікальну щільність, яка подібна до солодкої вати.

19 травня 2024, 15:45
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Міжнародна група вчених виявила екзопланету WASP-193b, яка привертає увагу своїми унікальними властивостями. Ця гігантська планета має дуже низьку щільність, через що астрономи порівнюють її з цукровою ватою.

Вчені знайшли унікальну планету: вона схожа на цукрову вату

Планета WASP-193b схожа на солодку вату. Фото ілюстративне

Вчені з Лабораторії EXOTIC Університету Льєжа спільно з колегами з Массачусетського технологічного інституту та Інституту астрофізики в Андалусії провели підрахунки та виявили несподівані характеристики планети WASP-193b, яка знаходиться за 1200 світлових років від Землі.

Виявилось, що планета WASP-193b у півтора раза більша за Юпітер, проте у сім разів легша за найбільшу планету Сонячної системи. Таким чином щільність планети становить лише 0,059 грами на квадратний см. Наприклад щільність Юпітера 1,33 грама, а у землі – 55,5 на квадратний см.

"Планета настільки легка, що важко уявити аналогічний матеріал у твердому стані. Причина, чому він схожий на цукрову вату, полягає в тому, що вони обидва в основному складаються з повітря. Планета насправді дуже пухнаста", — говорить співавтор дослідження з Массачусетського технологічного інституту Жульєн де Віт.

Вчені вважають, що WASP-193b складається з таких легких елементів як водень та гелій, що дозволяє планеті мати дуже "роздуту" атмосферу. 

За словами іншого дослідника Франциско Посуелоса з Інституту астрофізики в Андалусії, астрономами наразі не можуть пояснити, як вона утворилась. А Халід Баркауї з Університету Льєжа назвав WASP-193b загадкою, яку потрібно уважно вивчати новими телескопами, зокрема і JWST.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що величезний метеор пролетів над Португалією. Відео з космічним об'єктом, який яскраво спалахнув у небі потрапило в соцмережі.

Також "Коментарі" писали про космічний корабель, який сфотографував загадковий об'єкт на фоні Місяця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини