Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли нову планету з унікальними характеристиками
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли нову планету з унікальними характеристиками

Астрономи відкрили нову екзопланету за допомогою космічного телескопа Джеймс Вебб та з'ясували, що космічний об'єкт має унікальні характеристики.

27 березня 2023, 20:00 comments1180
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Науковці дослідили знімки космічного телескопа Джеймс Вебб та відкрили нову екзопланету не далеко від Землі. Виявлений об’єкт здивував вчених своїми унікальними характеристиками, адже науковці не бачили нічого подібного раніше. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посилання на NASA.

Вчені знайшли нову планету з унікальними характеристиками

Ілюстрація VHS 1256 b. Фото: NASA, ESA, CSA, Джозеф Олмстед (STScI)

Планети поза Сонячною системою, які заведено називати екзопланетами все більше привертають увагу вчених, а нові інструменти досліджень можуть допомогти астрономам дізнатись характеристики цих космічних об'єктів. Вчені змогли виявити нову екзопланету VHS 1256 b усього в 40 світлових роках від Землі, що в космічних масштабах практично поруч.

Однак не тільки близькість екзопланети привернула увагу дослідників, а й її характеристики, які були отримані за допомогою зображень з телескопа Джеймс Вебб. Екзопланета VHS 1256 b має хмари з кремнію та динамічну атмосферу, яка змінюється впродовж 22-годинного дня. Саме завдяки таким властивостям планета постійно змінює свою яскравість, тому вчені вважають, що це найбільш мінлива екзопланета, яка була знайдена на цей час.

Цікаві характеристики екзопланети не закінчуються. NASA повідомляє, що планета має низьку гравітацію, яка дає можливість силікатним частинкам підійматись вище в атмосферу. Таким чином телескоп Джеймс Вебб може їх зафіксувати на своїх зображенням. Вчені говорять, що раніше на екзопланетах вдавалось виявити окремі елементи, проте тільки поодинці, тоді ж як на VHS 1256 b їх одразу виявили кілька.

Вчені знайшли нову планету з унікальними характеристиками - фото 2

"Це не останнє слово на цій планеті – це початок великомасштабного моделювання, щоб відповідати складним даним Вебба", — говорить Бріттані Майлз та додала, що "маючи лише кілька годин спостережень, у нас є, здається, нескінченний потенціал для нових відкриттів".

Наразі відомо, що VHS 1256 b – це молода екзопланета, віком 150 млн років, яка обертається навколо двох зірок з періодом один раз на 10 тис. років. День на цій екзопланеті триває 22 земні години, а температура сягає понад 800 градусів за Цельсієм.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені відкрили нову комету: її можна побачити неозброєним оком.

Також "Коментарі" писали про штучний інтелект ChatGPT, який створив бізнес, а його власник збільшив доходи у 78 разів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини