Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли найдавнішу галактику: у чому її унікальність
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли найдавнішу галактику: у чому її унікальність

Завдяки космічному телескопу Джеймса Вебба вчені змогли виявити найстарішу галактику у космосі.

31 липня 2024, 10:20
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Команда астрономів виявила найдавнішу галактику у всесвіті, яка утворилась через 300 млн років після Великого вибуху. Крім свого виняткового віку, вона також має кілька особливостей, які здивували вчених.

Вчені знайшли найдавнішу галактику: у чому її унікальність

Найстаріша галактика JADES-GS-z14-0. Фото з відкритих джерел

Вчені використовували вдосконалений інструмент NIRSpec на космічному телескопі Джеймса Вебба для спостереження за галактикою JADES-GS-z14-0, яка виявилася новим рекордсменом за віком. Об'єкт побив останній рекорд віку на кілька сотень мільйонів років. Галактика JADES-GS-z14-0 утворилася всього через 300 мільйонів років після Великого вибуху. 

Виявилось, що спостереження за JADES-GS-z14-0 було відносно простим, адже це велика та яскрава галактика. Астрономи вказують, що за зробленими фотографіями вона має діаметр понад 1600 світлових років. Це підтверджує теорію про те, що вона утворена в основному від молодих зірок, а не лише від викидів чорної діри, що розвивається поблизу. 

Таким чином, JADES-GS-z14-0 у кілька сотень мільйонів разів більша за Сонце, що дещо суперечить попереднім теоріям. Вчені вважали, що для формування таких великих скупчень знадобиться набагато більше часу.

"У січні 2024 року NIRSpec спостерігав за цією галактикою JADES-GS-z14-0 протягом майже десяти годин, і коли спектр було вперше оброблено, були чіткі докази того, що галактика справді мала червоне зміщення 14,32, що побило попередній рекорд. для найдальшої галактики. Дивно, що Всесвіт може створити таку галактику всього за 300 мільйонів років", — пишуть автори дослідження Стефано Карніані та Кевін Гейнлайн.

Попередній рекорд було встановлено у вересні 2022 року, коли зображення телескопа Джеймса Вебба виявили галактику JADES-GS-z13-0 з червоним зміщенням 13,2.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про знахідку на Марсі, яка шокувала вчених.

Також "Коментарі" писали, що астрономи знайшли найбільш смердючу планету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини