Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли найбільш смердючу планету: який запах вона має
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли найбільш смердючу планету: який запах вона має

Астрономи дізнались, чим пахне атмосфера екзопланети HD 189733 b. За їх словами це один з найбільш неприємних запахів.

10 липня 2024, 13:13
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Вчені завдяки космічному телескопу Джеймса Вебба виявили, що гаряча екзопланета HD 189733 b має атмосферу, яка складається зі сірководню. На думку науковців, планета ймовірно має один з найогидніших запахів – тухлих яєць.

Вчені знайшли найбільш смердючу планету: який запах вона має

Атмосфера екзопланети HD 189733 b пахне тухлими яйцями. Фото ілюстративне

Екзопланета HD 189733 b була виявлена у 2005 році та знаходиться за 64 світлових роки від Землі. Екзопланета належить до гарячих Юпітерів – це клас планет, газових гігантів, орбіта яких знаходиться дуже близько до материнської зірки. Планета розташована у 30 разів ближче до своєї зірки, ніж Земля. Крім того, HD 189733 b робить один оберт навколо свого світила всього за 2,2 дня.

Через те, що планета проходить поруч з зіркою, астрономи можуть вивчати атмосферу HD 189733 b. Доктор з Університету Джона Хопкінса Гуангвей Фу вважає, що це "еталонна планета для вивчення характеристики атмосфери". 

Раніше вчені вже виявили на планеті воду та двоокис вуглецю, однак тепер нове дослідження опубліковане в журналі Nature свідчить, що HD 189733 b містить великі запаси сірководню. В земних умовах це токсичний і легкозаймистий безбарвний газ, що виділяється шляхом розкладання органічних речовин, який має характерний неприємний запах.

"Якби ніс міг працювати при 1000 градусах за Цельсієм, атмосфера б пахла б тухлими яйцями", — сказав Фу та додав, що "відкриття показує, що наші моделі формування планет достатньо хороші, щоб робити точні прогнози".

За словами вченого, астрономи раніше передбачали, що ця планета може мати сірководень, однак завдяки телескопу Джеймса Вебба це було підтверджено. Крім того, це вперше, коли сірководень знайшли поза межами Сонячної системи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені знайшли екзопланету, яка схожа на цукрову вату.

Також "Коментарі" писали про американську компанію, яка хоче здійснювати космічну доставку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини