Головна Новини HI-tech космос Вчені з NASA виявили дивовижні кільця навколо чорної діри (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з NASA виявили дивовижні кільця навколо чорної діри (ФОТО)

Вчені зафіксували кілька кілець навколо чорної діри

9 серпня 2021, 12:18
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Учені з американського Національного управління з аеронавтики та дослідженню космічного простору (NASA) показали дивовижний об'єкт у космосі. Зображення було опубліковано на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі Instagram.

Вчені з NASA виявили дивовижні кільця навколо чорної діри (ФОТО)

NASA показало кільця навколо чорної діри. Фото з відкритих джерел

Його було отримано за допомогою космічної обсерваторії NASA Chandra. Вона показала кілька кілець навколо чорної діри та відкрила нову інформацію про пил, що знаходиться в нашій галактиці.

У 2015 році в результаті спалаху рентгенівського випромінювання в системі утворилися високоенергетичні кільця — явище, відоме як світлове відлуння. Воно схоже на те, як звукові хвилі відбиваються від стін каньйону. Дані явища виникають, коли рентгенівські промені від системи чорної діри відбиваються від пилових хмар між системою і Землею. Ця чорна діра, розташована на відстані близько 7800 світлових років від нашої планети та активно витягує матеріал із зірки в диск, що утворюється навколо неї. Цей матеріал світиться в рентгенівських променях, що дозволяє фахівцям називати ці системи "рентгенівськими подвійними".

Такий знімок був складений із даних, які були отримані від рентгенівського космічного телескопа Chandra та об'єднані з даними від телескопа Pan-STARRS. Рентген-промені від "Чандри" були зображені світло-блакитним кольором, а дані з Pan-STARRS показують зірки в полі зору.

Для довідки: космічний пил не схожий на звичайний побутовий пил, він схожий на дим і складається з крихітних твердих частинок. Ці піщинки з космічного пилу можуть розповісти дослідникам не лише про поведінку чорної діри, а й про ландшафт між системою і Землею.

Вчені з NASA виявили дивовижні кільця навколо чорної діри (ФОТО) - фото 2

Фото: (X-ray) NASA/CXC/U.Wisc-Madison/S. Heinz et al.;(Optical / IR): Pan-STARRS

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що вчені вперше в історії детально побачили вибух масивної зірки. За інформацією фахівців, розмір цього небесного тіла перевищував розміри нашого світила приблизно в сотню разів. Повідомляється, що ця подія є дуже швидкоплинною і тому її складно зафіксувати. Світло від вибуху наднової дійшло до нашої планети за один мільярд років. Детальніше про це читайте в нашій статті.

Також портал "Коментарі" інформував про те, що вченим вдалося виявити планету, яка схожа на нашу. Фахівці розповіли, що це небесне тіло знаходиться в зоні населеності й на ньому може бути життя. Повідомляється, що вказана система знаходиться на відстані близько 35 світлових років він нас. Планети в ній обертаються навколо зірки, яку називають червоним карликом. Детальніше про це читайте в нашій статті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини