Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили цілу групу нових бродячих планет, які самотньо "блукають" по космосу (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили цілу групу нових бродячих планет, які самотньо "блукають" по космосу (ФОТО)

Група планет-ізгоїв знаходиться приблизно за 420 світлових років від Землі

23 грудня 2021, 11:00
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономам вдалося виявити одразу десятки планет-ізгоїв. Про це пише видання Space.

Вчені виявили цілу групу нових бродячих планет, які самотньо "блукають" по космосу (ФОТО)

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Група дослідників знайшла щонайменше 70 екзопланет, що вільно переміщуються по космічному простору без батьківських зірок. У матеріалі зазначається, що така кількість нововідкритих світів приблизно вдвічі перевищує відоме число блукаючих планет.

Згідно з даними нового дослідження, найбільша з будь-коли виявлених груп планет-ізгоїв знаходиться приблизно в 420 світлових роках від Землі.

Більшість екзопланет виявляється у вигляді спостережень їх батьківськими зірками. Астрономи помічають легкі коливання зірок, викликані, наприклад, гравітаційним тяжінням обертається навколо планетою, або виявляють крихітні провали яскравості, що виникають, коли небесне тіло "проходить" з лицьового боку світила. Проте такі стратегії не працюють із планетами-ізгоями, тому ці світи знайти значно складніше.

Вчені виявили цілу групу нових бродячих планет, які самотньо ”блукають” по космосу (ФОТО) - фото 2

Фото:   ESO/N. Risinger (skysurvey.org))

На цей раз вчені проаналізували зображення та інші дані, накопичені за 20 років за допомогою різних телескопів на землі та в космосі. Вони виміряли крихітні рухи, кольори та яскравість десятків мільйонів джерел на великій площі неба. За словами астрономів, ці вимірювання дозволили їм надійно ідентифікувати планети-ізгої.

Дослідники зафіксували інфрачервону енергію, що випромінюється від 70 до 170 газових блукаючих газових гігантів. Молоді планети такого розміру світяться теплом після своєї освіти протягом перших кількох мільйонів років свого життя. Така неточність пов'язана з тим, що команді не вдалося визначити точні маси тіл, що спостерігаються. Передбачається, що об'єкти, принаймні, в 13 разів масивніші, ніж Юпітер, швидше за все, будуть "зірками, що не відбулися", відомими як коричневі карлики, а не планетами.

Нові результати підтверджують ідею про те, що планети-ізгої поширені по всій галактиці Чумацький Шлях, можливо навіть перевершуючи чисельністю "нормальні" світи.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" інформував про те, що астрономи з американського відомства NASA за допомогою космічного телескопа змогли відобразити скупчення зірок, відоме під назвою "Різдвяна ялинка". Ця область знаходиться на відстані понад дві тисячі світлових років від нашого будинку.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що фахівці змогли отримати звуки гігантського супутника планети "Юпітер". Їм удалося це зробити за допомогою космічного апарату Juno. Влітку цього року він близько пролітав до цього небесного тіла і його наукові інструменти отримали дані, які потім вчені змогли перетворити на звук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини