Головна Новини HI-tech космос Вчені отримали чіткі знімки галактик, світло від яких подолало мільярди років
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені отримали чіткі знімки галактик, світло від яких подолало мільярди років

Зазвичай такі об'єкти досить складно детально спостерігати на низьких частотах

20 серпня 2021, 11:57
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономи отримали чіткі фотографії галактик, світло від яких подолало мільярди років. Про це повідомляє видання Sciencealert.

Вчені отримали чіткі знімки галактик, світло від яких подолало мільярди років

Галактика Геркулес А. Фото: ScienceAlert

Як стало відомо, ученим за допомогою мережі телескопів вдалося отримати одні з докладних знімків далеких галактик. Спостереження проводилися з використанням Low Frequency Array. Вона є найбільшою мережею низькочастотних радіотелескопів, що діють зараз на Землі, і може комбінувати спостереження приблизно із 70 тисяч антен, що методом радіоінтерферометрії проводять найбільш чутливі радіоспостереження.

Нові дослідження фахівців були присвячені струменів релятивістських частинок, які викидаються у міжгалактичний простір надмасивними чорними дірами. Вчені розповіли, що їх не можливо побачити в оптичному діапазоні, але їх можуть помітити радіотелескопи. Це означає, що радіозображення можуть підказати, яким чином ці радіоструї створюються і поширюються.

Вчені отримали чіткі знімки галактик, світло від яких подолало мільярди років - фото 2

Радіоструї далеких галактик. Фото: ESA

Як тільки будь-яка речовина потрапляє в горизонт подій, вона вже не може уникнути тяжіння чорної діри й потрапляє в акреційний диск (це структура, що виникає в результаті падіння дифузного матеріалу, який володіє обертовим моментом, на масивне центральне тіло), а потім стікає в неї як вода у водовідведенні. Однак мала кількість речовини якимось чином направляється за межі горизонту подій до полюсів, де потім випускається з величезною швидкістю. За припущеннями вчених, силові лінії магнітного поля навколо чорної діри діють як синхротрон, прискорюючи ці частинки та створюючи релятивістські швидкості.

Астрономи зазначили, що завдяки новим зображенням з високою роздільною здатністю у них з'явилася можливість побачити, що насправді відбувається, коли надмасивні чорні діри запускають радіоструї.

Серед нових знімків є фотографія галактики під назвою 3C 293, що свідчать про переривчастий викид радіоструй.

Також фахівці проаналізували світло від галактики, яка знаходиться від нас на відстані 11 мільярдів світлових років. Зазвичай такі об'єкти досить складно детально спостерігати на низьких частотах. Крім того, вчені досліджували кільцеві структури в родючості радіогалактики Геркулес А і дійшли висновку, що вони з'явилися в результаті періодичного посилення та ослаблення струменів.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що вчені NASA показали, як виглядає залишок наднової, який утворився після вибуху зірки. Вибух від неї послав по міжзоряному простору ударні хвилі, швидкість яких досягала кількох мільйонів кілометрів на годину. Залишок розташований у карликовій галактиці Велика Магелланова Хмара. Астрономам вдалося його сфотографувати завдяки телескопам NASA Chandra і Hubble. Детально про це читайте в нашому матеріалі.

Також портал "Коментарі" інформував про те, що вертолітний дрон американського відомства NASA Ingenuity зробив черговий політ на червоній планеті. Він став уже 12-м для нього. Фахівці розповіли, що під час нового польоту над поверхнею червоної планети апарат досяг відстані близько кілометра за 169 секунд. Зазначається, що складний рельєф місцевості створював проблеми для навігаційної системи дрона. Детальніше читайте в нашій статті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини