Головна Новини HI-tech космос Українська науковиця відкрила унікальну екзопланету
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська науковиця відкрила унікальну екзопланету

Вчені знайшли наймолодшу суперпланету типу Юпітера, для якої вони виміряли масу та розмір

2 грудня 2022, 13:25
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міжнародна група дослідників під керівництвом української вченої Ольги Захожай відкрили унікальну планету. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Інститут Макса Планка.

Українська науковиця відкрила унікальну екзопланету

Планета HD 114082 b. Фото: NASA/JPL-Caltech

Команда астрофізиків на чолі з Ольгою Захожай знайшли наймолодшу екзопланету, яка є супер-Юпітером. Її вік становить всього 15 млн років. Планета знаходиться за 310 світлових років від Землі.

Астрофізики з’ясували не тільки вік планети, а і її розміри. Планета виявилась у вісім разів важча за Юпітер, попри те, що її діаметр приблизно однаковий з планетою в Сонячній системі.

Відкрита планета обертається навколо зірки, подібної до Сонця та має назву HD 114082. Таким чином планета відкрита українкою отримала наукову назву HD 114082 b.

"HD 114082 b на даний момент є наймолодшим відомим газовим гігантом із встановленою масою та радіусом", — зазначає Захожай.

Через свої унікальні властивості планети, вченим необхідно буде оновити свої моделі формування екзопланет. HD 114082 b має дуже велике і тверде ядро.

Результати досліджень міжнародна група дослідників під керівництвом української вченої Ольги Захожай були опубліковані в науковому журналі Astronomy&Astrophysics.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли, що російські інженери розробили "Вбивцю Starlink" Ілона Маска. На конференції представили макет супутника, а підприємство, яке хоче виготовляти дані технології просить в РФ величезні гроші.

Також "Коментарі" писали про уламки космічного корабля, які знайшли поблизу берегів США. Це сталось під час знімання документального фільму про Бермудський трикутник.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини