Головна Новини HI-tech космос Нема пояснення: вчені виявили гігантську чорну дірку поруч із нашою галактикою
commentss НОВИНИ Всі новини

Нема пояснення: вчені виявили гігантську чорну дірку поруч із нашою галактикою

Вчені знайшли чорну дірку в галактиці Лев I

4 грудня 2021, 19:45
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Крихітна галактика, що обертається на околиці Чумацького Шляху, здається, має гігантську чорну дірку в центрі, порівнянну з тією, що знаходиться в центрі набагато більшого Чумацького Шляху, і вчені не знають чому. Про це пише видання Space.

Нема пояснення: вчені виявили гігантську чорну дірку поруч із нашою галактикою

Зоряне небо. Фото з відкритих джерел

Карликова галактика Лев I знаходиться приблизно в 820 тисяч світлових років від Землі, а її діаметр становить близько двох тисяч світлових років. Досі астрономи вважали, що маса галактики приблизно в 15–30 мільйонів разів більша за масу нашого Сонця. Це крихітний розмір у порівнянні з нашою галактикою, яка, за оцінками, важить 1,5 трильйона Сонць та чий диск має ширину понад 100 тисяч світлових років.

Як показало дослідження, у центрі Лева I виявилася чорна діра, яка майже така ж велика, як діра у центрі Чумацького Шляху. Раніше астрономи вважали, що гігантські чорні діри утворюються внаслідок зіткнень між галактиками і мають відповідати розміру системи.
У матеріалі зазначається, що відкриття сталося випадково. Спочатку вчені мали намір виміряти кількість темної матерії у Леві I за допомогою приладу Virus-W на 2,7-метровому телескопі. Virus-W вимірює рух зірок у невеликих галактиках навколо Чумацького Шляху та визначає кількість темної матерії у цих галактиках за цим рухом.
Темна матерія — це таємничий невидимий матеріал, що протидіє силі гравітації. Вчені можуть виміряти його концентрацію у Всесвіті, ґрунтуючись на його впливі на орбіти та швидкості найближчих зірок.
Коли команда опрацювала дані, зібрані в ході спостережень, за допомогою своїх комп'ютерних моделей, вони виявили, що Лев I, схоже, практично не має темної матерії, але має чорну дірку в центрі розміром з 3 мільйони Сонць. (Чорна діра в центрі Чумацького Шляху лише на 25% більше.)
Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" інформував про те, що марсохід NASA Curiosity зробив нове селфі на червоній планеті. Отримані дані фахівці поєднали в один панорамний знімок.
Також сайт "Коментарі" писав про те, що вчені знайшли в космосі дуже незвичайну та загадкову зірку. Особливістю небесного тіла є те, що через малу масу, воно могло утворитися тільки до початку Всесвіту або ж за допомогою іншого світила.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини