Головна Новини HI-tech космос Астрономи зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті
commentss НОВИНИ Всі новини

Астрономи зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті

Науковці випадково натрапили на алгоритм, який фіксує наднові. Коли вони спрямували туди свої телескопи, то зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті

15 травня 2023, 18:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Команда астрономів на чолі з астрофізиками з Саутгемптонського університету зафіксувала найбільший сьогодні вибух у Всесвіті. Вибух був у десять разів потужніший за найяскравішу наднову і, ймовірно, був спричинений чорною дірою, яка розірвала космічний об’єкт. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Space.

Астрономи зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті

Чорна діра поглинає пилову зоряну хмару

Вибух, який отримав назву AT2021lwx, був зафіксований у 2020 році Центром перехідних процесів Цвікі в Каліфорнії. Однак цей тип даних не аналізується людьми на постійній основі, оскільки через обсяг зібраної інформації це неможливо. Лише через роки найцікавіші аномалії вловлюються аналітичними алгоритмами. Так сталось і з найбільшим вибухом в історії.

"Ми натрапили на це випадково, оскільки це було позначено нашим алгоритмом пошуку, коли ми шукали тип наднової", — сказав науковий співробітник Саутгемптонського університету Філіп Вайзман.

Далі спалах AT2021lwx був зафіксований ATLAS на Гаваях, це система останнього сповіщення про зіткнення з астероїдами на Землі. Інструмент, який щодня використовують для виявлення астероїдів, що прямують до Землі, помітив величезний спалах. Астрономи направили свої телескопи на призначене місце і почали дослідження. Виявилося, що астрономи стали свідками найбільшого відомого вибуху в космосі. Подія була в 10 разів яскравіша за найяскравішу наднову і втричі потужніша за найбільший зафіксований вибух.

Єдина річ у відомому Всесвіті, яка настільки ж яскрава, як AT2021lwx, — це надмасивні чорні діри. Коли ці "монстри" живляться зоряними газами, які падають у них на високих швидкостях, вони можуть випускати неймовірно яскраві випромінювання, відомі як квазари. Хоча існують інші можливі пояснення великого вибуху, наразі астрономи віддають перевагу поясненню, згідно з яким надзвичайно велика хмара газоподібного водню потрапила на орбіту навколо чорної діри та була засмоктана в неї.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що таємничий космічний корабель Китаю повернувся на Землю: провів у космосі 276 днів.

Також "Коментарі" писали про компанію SpaceX Ілона Маска проти якої у США почали розслідування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Гастеллофф

27 серпня 2023, 15:59

А які реальні докази? З точки зору фізки https://alter-science.info/dzheyms-vebb-sprostovue-teoriyu-velikogo-vibuhu.html


Новини