Головна Новини HI-tech гаджет Як дізнатися, що на вашому комп'ютері приховано майнять криптовалюту
commentss НОВИНИ Всі новини

Як дізнатися, що на вашому комп'ютері приховано майнять криптовалюту

Як зрозуміти, що на комп'ютері "оселився" прихований майнер

21 січня 2022, 15:11 comments1383
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

У сучасному світі, де криптовалюта з кожним роком набуває все більшої популярності і разом з цим частішають випадки прихованого майнінгу. Шахраї створюють спеціальні програми, які заражають пристрої користувачів у Мережі, і вони непомітно для власника, заробляють гроші розробнику, користуючись ресурсами зараженої машини.

Як дізнатися, що на вашому комп'ютері приховано майнять криптовалюту

Як виявити прихований майнер на комп'ютері Фото з відкритих джерел

Боти-майнери ретельно маскуються під системні файли і звичайні користувачі часто навіть не підозрюють, що їх пристрої у рабстві у шахрая.

Нині майнери можуть працювати всіх операційних системах, браузерах і платформах, отже, ніхто не застрахований від зараження цим комп'ютерним вірусом.

Фахівці називають кілька поширених шляхів, якими майнер може потрапити на пристрій користувача:

• Через шкідливі сайти, куди шахраї помістили свій код. Також трапляються випадки, коли самі адміністратори можуть додавати на сайт шкідливий код, який допомагає їм заробити на відвідувачах.

• Соціальні мережі, месенджери тощо.

Часто шахраї роблять спам-розсилки із "зараженими" посиланнями. Для того, щоб привернути увагу користувача, наприклад, можуть написати, що ви виграли приз і для його отримання потрібно перейти за посиланням. Якщо перейти по ній, то на комп'ютері почнеться завантаження файлу, який зберігатиме прихований-майнер.

• Піратський вміст. Шахраї можуть вбудовувати своїх ботів у файли інших програм, наприклад відеоігри.

Як зрозуміти, що на комп'ютері майнер?

Основним симптомом є сильне завантаження комп'ютера (сильно гріється, підвисає, постійно шумить). Це тому, що бот використовує вашу систему для видобутку криптовалюти. І тому він задіює центральний чи графічний процесор.

Фахівці кажуть, що ви можете самостійно спробувати дізнатися, чи ваш ПК майнером заражений, перевіривши "Диспетчер задач" (затисніть комбінацію клавіш Control-Alt-Delete і перейдіть у відповідний розділ). Підозра має викликати велике завантаження відеокарти або ЦП у просте (може досягати 100%).

Зазначимо, що майнери не тільки надають незручності, але й здатні вивести ваш пристрій з ладу, оскільки він буде постійно під навантаженням.

Щоб позбутися небажаного "гостя", рекомендується мати на пристрої актуальну версію антивірусної програми. За допомогою неї ви можете провести повне сканування, яке може виявити та знешкодити майнер. Також вони можуть перешкоджати і самому "зараженню", виявляючи шкідливе програмне забезпечення навіть на етапі завантаження.

Якщо ж це не допомагає, необхідно звернутися за допомогою до фахівців.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" поінформував про те, що вартість біткоїну різко обвалилася і чому так відбувається.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що в Україні знайшли місце під будівництво космодрому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини