Головна Новини HI-tech інтернет «Скопіюй цей текст для друзів»: як у Facebook збирають наші персональні дані
commentss НОВИНИ Всі новини

«Скопіюй цей текст для друзів»: як у Facebook збирають наші персональні дані

На подібні гачки-флешмоби потрапляють не лише пересічні українці, а й представники вищої влади

13 січня 2021, 17:12
Поділіться публікацією:

Флешмоби у Facebook допомагають адміністрації соцмережі збирати наші дані. Такі висновки робить медіа-експертка, засновниця ініціативи "Як не стати овочем" Оксана Мороз.

«Скопіюй цей текст для друзів»: як у Facebook збирають наші персональні дані

Участь у "френдлі-флешмобах" для активності може здати ваші дані Facebook. Фото із відкритих джерел

Певно, більшість із користувачів українського сегменту Facebook хоча б раз бачили (або й брали участь) у акціях на кшталт "скопіюй текст — напиши коментар". Такі флешмоби влаштовують задля підняття активності серед друзів, "захисту" сторінки, забезпечення безкоштовного доступу до соцмережі тощо.

Оксана Мороз переконана — подібні "ігри" необхідно ігнорувати. А також розповідати про їх небезпеку тим, хто все ж "ведеться" на такі ініціативи. Чому? Бо адміністрація соцмережі таким чином отримує доступ до всіх ваших персональних даних.

"Просто мати базу даних з соціально-демографічними характеристиками, вже давно недостатньо. [] Зростаючий рівень інформаційного шуму та конкуренції за голови людей збільшує попит на все деталізованіші дані. Це й породжує інструменти, які збирають дані в обхід соціальної мережі", — в матеріалі для "УП" писала Мороз.

Нині до подібних френдлі-флешмобів у Facebook усе частіше долучаються лідери громадської думки і навіть міністри. Оксана Мороз переконана: це слід зупинити і у жодному разі "не віддавати" маніпуляторам себе та своїх знайомих.

Експертка дає кілька порад, як діяти, коли на очі в стрічці знову потрапив допис із закликом приєднатися до такої акції.

1. Не взаємодіяти із дописом. Ніяк. Жодних реакцій, коментарів, поширень. Це лише збільшить аудиторію, що побачить публікацію.

2. Поясніть автору допису небезпеку таких флешмобів. Напишіть у особисті повідомлення або поінформуйте вживу, телефоном тощо. Ще раз — НЕ  у коментарях до самої публікації.

3. Коли розмовлятимете із учасником флешмобу, поводьтеся коректно. Не варто ображати чи знецінювати чужі думки та почуття. Просто надайте інформацію.

"Повідомлення може бути на кшталт: “Ви опублікували пост “скопіюйте текст” на тему ____ (актівації алгоритму ФБ, захисту даних etc). Є думка, що таким способом збирають наші дані та використовують для маніпуляцій. Ось посилання на ці твердження експертів ___”. І далі посилання на текст чи відео", — пропонує Оксана Мороз.

Експертка певна: чим уважніші ми будемо одне до одного, тим у соцмережі буде менше можливостей для захоплення наших особистих даних.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Америці викрили таємну змову Facebook та Google.

Також на порталі можна дізнатися, чому у Facebook почалася масове видалення акаунтів та хто може постраждати від цього.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини