Головна Новини HI-tech VR Як погладити VR-рукавичкою віртуальну собаку – фантастична вигадка від Цукерберга
commentss НОВИНИ Всі новини

Як погладити VR-рукавичкою віртуальну собаку – фантастична вигадка від Цукерберга

Нові технології Метавсесвіту Марка Цукерберга розширюють людський досвід: до реального світу додається віртуальний

19 листопада 2021, 23:23
Поділіться публікацією:

Meta Марка Цукерберга презентує новий інтерфейс для Метавсесвіту, який імітує відчуття дотику. Про це розповідає видання The Verge.

Як погладити VR-рукавичкою віртуальну собаку – фантастична вигадка від Цукерберга

VR-рукавичка з презентації Марка Цукерберга - фото з мережі

Сім років розробки завершились створенням VR-рукавички, яка може відтворити відчуття тримання предмета або проведення рукою по поверхні. Пристрій розроблено у дослідницькому відділі Reality Lab і його розглядають як об'єднання двох технологій – VR та AR.

Наразі рукавичка може дати уявлення про контур об'єктів, але не допоможе зрозуміти текстуру матеріалу:

"Ви можете погладити собаку, але не відчуєте її хутро", - 

говорить інженер Reality Labs Кетрін Хіллі.

З іншого боку голова лабораторії Майкл Абраш впевнений:

"Мені здається ймовірним, що якщо тактильні рукавички спрацюють, ви зможете погладити собаку, але це буде віртуальна собака. Це буде інший емоційний досвід, але за відчуттями буде як реальність".

На рукавичці розміщено 15 надувних ребристих кишень. Вона тісно прилягає вздовж долоні, нижньої частини та кінчиків пальців. Зверху на ній є білі маркери, які використовуються у створенні віртуальної реальності – камери відстежують як пальці рухаються у просторі. З внутрішнього боку – датчики, які фіксують, як згинаються пальці користувача.

Коли людина надягає рукавичку і входить у VR або AR, то система управління нагнітає повітря у кишеньках на різних частинах руки. Якщо у віртуальному просторі вона "торкається" предмета, то це відчуття імітується зміною тиску повітря на шкіру. Якщо потрібно викликати відчуття "тримання", то певні частини рукавички стягуються. Ці відчуття працюють разом з візуальними та звуковими сигналами. В результаті створюється ілюзія фізичного дотику.

Reality Labs планує, що користувачі за допомогою цих рукавичок зможуть також керувати окулярами та гарнітурами віртуальної реальності. Їх будуть використовувати поряд з іншим рішенням – електроміографією (EMG) – коли система зчитує сигнали з руки і перетворює їх у цифровий код.

Винахідники Meta, працюючи над рукавичкою, змінили концепцію, яку застосовували раніше – громіздку механіку з робототехніки. Перший прототип – один VR-палець – був готовий вже у 2015 році. Розробники з інших компаній інтегрують у такі вироби ще й термічні відчуття, але Reality Labs вирішили цьому не надавати пріоритету. Натомість компанія вирішила зосередитись на якнайшвидшому масовому випуску пристроїв. Також вони хочуть позбавити її проводів та зробити придатною до прання.

Докладніше про Метавсесвіт Марка Цукенберга дізнатись у статті видання "Коментарі" за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини