Головна Новини HI-tech VR Вчені виявили схожу на Землю планету: чи можливе на ній життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили схожу на Землю планету: чи можливе на ній життя

Атмосфера цієї надзвичайної екзопланети має інтригуючу схожість із Землею

31 січня 2022, 12:24
Поділіться публікацією:

Астрономи щойно зазирнули в атмосферу однієї з найекстремальніших екзопланет, коли-небудь відкритих. Незважаючи на те, що екзопланета WASP-189b абсолютно непридатна для проживання (принаймні, як припускають вчені), екзопланета WASP-189b є першою, на якій вчені змогли дослідити різні шари атмосфери, кожен зі своїм власним хімічним складом і характеристиками. Про це повідомляє Science Alert.

Вчені виявили схожу на Землю планету: чи можливе на ній життя

Космос - фото з відкритих джерел

WASP-189b є членом однієї з найбільш інтригуючих груп екзопланет: гарячих Юпітерів. Ці екстремальні світи є газовими гігантами, як Юпітер, але на шалено близьких орбітах зі своїми зірками. Відповідно температура там дуже висока.

WASP-189b, розташована на відстані приблизно 322 світлових років від нас. Вона приблизно в 1,6 рази більший за Юпітер і обертається навколо своєї зірки за 2,7-денний період. Ця зірка молода і гаряча, а це означає, що температура поверхні WASP-189b досягає 3200 градусів Цельсія (5792 градусів за Фаренгейтом) на його денній стороні, що робить планету гарячішою, ніж деякі зірки.

"Ми вимірювали світло, що виходить від зірки-господаря планети та проходить через атмосферу планети. Гази в його атмосфері поглинають частину зоряного світла, подібно до того, як озон поглинає частину сонячного світла в атмосфері Землі, і таким чином залишають свій характерний "відбиток пальців"", — пояснює астроном Бібіана Прінот з Лундського університету, яка керувала дослідженням.

Як часто можна побачити на гарячих Юпітерах, ці гази включали пари важких металів. Атмосфера WASP-189b дрейфує хмарами газоподібного заліза, титану, хрому, магнію, ванадію та марганцю.

Цікаво, що дослідники також знайшли сліди оксиду титану, який ніколи раніше не був остаточно виявлений в екзопланетній атмосфері, сказали дослідники. Оксид титану рідко зустрічається в природі на Землі, але на WASP-189b його присутність може сприяти формуванню атмосфери.

"Оксид титану поглинає короткохвильове випромінювання, таке як ультрафіолетове випромінювання. Тому його виявлення може вказувати на шар атмосфери на WASP-189b, який взаємодіє із зоряним випромінюванням так само, як озоновий шар на Землі", — каже астрофізик Кевін Хенг з Бернського університету.

Очевидно, ми не поїдемо на WASP-189b найближчим часом. Однак це є новою віхою в зондуванні екзопланетної атмосфери, де ми, швидше за все, помітимо ознаки інопланетного життя.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені розкрили загадку незрозумілих спалахів на Сонці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини