Головна Новини HI-tech космос Вчені розкрили загадку незрозумілих спалахів на Сонці
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розкрили загадку незрозумілих спалахів на Сонці

Це відкриття може допомогти створити більш точні прогнози космічної погоди

31 січня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

Нарешті вчені пояснили таємничі "пальцеподібні" сонячні спалахи, які відстежуються на Сонці з 1999 року. Про це повідомляє Daily Mail.

Вчені розкрили загадку незрозумілих спалахів на Сонці

Сонячний спалах - фото з відкритих джерел

Типові сонячні спалахи, які є гігантськими виверженнями з поверхні Сонця, вибухають, немов гігантські щупальця. У новому дослідженні експерти виявили, що ці незвичайні спалахи, названі "темними порожнечами, що рухаються вниз", є результатом того, що рідини різної щільності не можуть змішуватися.  

Дослідники з Гарвардського університету кажуть, що це відкриття може допомогти створити більш точні прогнози космічної погоди та обмежити шкоду від вивержень, які досягають Землі.  

Провідний автор дослідження, доктор Ченгкай Шен, вирішив дослідити, що викликало дивні виверження, що ними керувало та чи були вони пов’язані з магнітним повторним з’єднанням, провідною теорією їхнього звільнення.

"Магнітні поля зближуються до точки, де вони переналаштовуються і вивільняють багато енергії у вигляді сонячного спалаху. Це як розтягнути гумку і розрізати її посередині. Він напружений, розтягнутий і тонкий, тому й розривається", — сказав доктор Шен.

Проблема в тому, що ця теорія не спрацювала, оскільки, за словами доктора Шена та його колег, низхідні потоки були "дивовижно повільними".

Дослідники проаналізували зображення Сонця, зроблені Асамблеєю атмосферних зображень (AIA) на борту обсерваторії NASA Solar Dynamics Observatory. Він робить знімки сонця кожні 12 секунд у семи різних довжинах світлових хвиль, що дозволяє вченим точно вимірювати зміни в атмосфері зірки.  Дослідники з Гарварду використали це для створення 3D-симуляції сонячних спалахів, які можна порівняти з реальними спостереженнями, включно зі спалахами 1999 року.

Дослідники виявили, що дивні спалахи, що рухаються вниз, не були результатом руйнування магнітних полів. Натомість вони утворилися в турбулентному середовищі самостійно шляхом змішування двох рідин – плазми – різної щільності.

Як і з нафтою і водою, коли обидві рідини змішуються разом, вони стають нестабільними і відокремлюються.

Як повідомляли раніше "Коментарі", після серії вивержень на Сонці Землю можуть чекати полярні сяйва і геомагнітні бурі протягом наступних кількох днів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини