Головна Новини HI-tech космос Нові спалахи на Сонці: Землю очікують полярні сяйва і геомагнітні бурі
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові спалахи на Сонці: Землю очікують полярні сяйва і геомагнітні бурі

На Землю можуть чекати полярні сяйва і геомагнітні бурі

21 січня 2022, 17:00
Поділіться публікацією:

Після серії вивержень на Сонці Землю можуть чекати полярні сяйва і геомагнітні бурі протягом наступних кількох днів. Про це повідомляє Science Alert.

Нові спалахи на Сонці: Землю очікують полярні сяйва і геомагнітні бурі

Сонячний спалах - NASA

Сонячна пляма під назвою AR2929 випустила два сонячні спалахи, які супроводжувалися викидами корональної маси. Вибухи у космосі можуть завдати блискучих ударів по атмосфері нашої планети, що викликає незначні геомагнітні бурі.

Перший спалах відбувся 18 січня о 17:44, а другий — 20 січня о 6:01 ранку. Обидва вважаються спалахами середнього рівня – не найпотужнішою активністю, на яку здатне наше Сонце, але достатньо сильною, щоб її вплив можна було відчути тут, на Землі.

Корональні викиди маси (CME) часто відбуваються разом із сонячними спалахами, і їм потрібно кілька днів, щоб прибути на Землю, якщо вони прямують у нашому напрямку.

В результаті геомагнітні бурі будуть незначними: можливо, кілька коливань електромережі, незначне погіршення радіозв’язку та незначні перерви в космічних операціях.

Ми також можемо побачити полярні сяйва, коли заряджені частинки з CME стикаються і взаємодіють з атмосферою і магнітним полем Землі, створюючи чудові світлові шоу у високих широтах.

Такі спалахи стають все більш поширеними, оскільки Сонце наростає до сонячного максимуму, піку сонячної активності, який відбувається протягом 11-річного циклу.

Ймовірно, що CME, що надходять, мають досягти орбітальної відстані Землі десь протягом наступних кількох днів, з хорошими шансами на полярні сяйва на вихідних. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", NASA зафіксувало потужний спалах на Сонці: як він виглядав.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини