Головна Новини HI-tech технології Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО)

Нейромережі дозволяють істотно полегшити працю людини, а також підвищити надійність і точність різних робочих процесів

15 вересня 2021, 16:25 comments1137
Поділіться публікацією:

Нейронною мережею називають один із напрямів штучного інтелекту, мета якого — моделювати здійснювані людським мозком алгоритми. Типові нейромережі здатні класифікувати, прогнозувати та розпізнавати зазначену інформацію. Сучасні нейромережі настільки вдосконалені, що здатні замінити людський фактор у багатьох сферах життєдіяльності. Зокрема, вони здатні писати картини й вірші, розповіді, складати музику або сценарії.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО)

Зображення, створене нейромережею - Коментарі

Видання "Коментарі" вирішило протестувати можливості одних із найбільш популярних нейромереж, які можуть працювати як із зображеннями, так і з текстами.

Зазначимо, що Google був одним з перших, кому вдалося навчити нейромережі створювати картини. У 2015 році інженери під керівництвом росіянина Олександра Мордвинцева розробили алгоритм комп'ютерного зору під назвою Deep Dream. Хоча ця нейромережа не здатна повноцінно писати картини, їй вдається генерувати нові зображення на основі отриманого.

Як працює Deep Dream

Спочатку Deep Dream показують різні зображення і вона запам'ятовує образи. Так відбувається процес її навчання. Потім у нейромережу завантажують знімок, який вона аналізує, визначаючи на ньому знайомі елементи або об'єкти.

Суть роботи Deep Dream полягає в тому, що програма може домалювати образи за допомогою стандартного набору стилів.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 2
На перших етапах нейромережа аналізує краї та кути зображення, трохи спотворюючи його. І так відбувається кілька десятків разів, поки нейронна мережа не видасть ті об'єкти, які вона запам'ятала під час навчання.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 3

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 4

Щоб навчити нейромережу розпізнавати образи, їй часто показували фотографії із зображенням тварин. Тепер же Deep Dream генерує їх навіть там, де зображено обличчя людини. При чому ці тварини часто мають дуже нестандартний вигляд.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 5

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 6

Ще один сервіс, який працює на основі нейромереж, запустила компанія "Яндекс". Він відомий під назвою "Балабоба" і створений на базі трьох мільярдів параметрів.

Як працює "Балабоба"

За допомогою технології YaLM, яка своєю чергою навчена на сторінках з "Вікіпедії", новинних стрічок, книг і записів в соціальних мережах, "Балабоба" може генерувати тексти в різних стилях. Нейромережа здатна дописувати будь-який текст, створювати підписи для фотографій, складати гороскопи, ТВ-репортажі, вигадувати тости, синопсис до фільмів і багато іншого.

Розробники попереджають, що нейромережа "не знає, що говорить", тому під час подальшого використання текстів, не варто забувати про відповідальність.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 7

Щоб нейромережа згенерувала необхідний текст, досить додати кілька слів або речень в поле для введення, а потім обрати стиль. При цьому наголошується, що нейромережа наслідує тексти, розміщені на просторах інтернету, і серйозно до них ставитися не варто.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 8

Цікаво й те, що нейромережа не генерує тексти на політичну або релігійну тематики. Зазначається, що ймовірність того, що запит задає одну з гострих тем, визначає нейромережа, навчена на оцінках випадкових людей.

Штучний інтелект перевершує людину: як нейромережа створює зображення і пише тексти (ФОТО) - фото 9

Втім, нейромережі мають ще безліч функцій, які дозволяють істотно полегшити працю людини, а також підвищити надійність і точність різних робочих процесів внаслідок відсутності можливості допущення помилки через людський фактор.

Раніше видання "Коментарі" писало, що NASA показала космічні хмари



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини