Головна Новини HI-tech технології 7 нових професій, які виникнуть в еру штучного інтелекту
commentss НОВИНИ Всі новини

7 нових професій, які виникнуть в еру штучного інтелекту

Розвиток сфери штучного інтелекту розширить ринок праці та створить нові професії у майбутньому.

24 січня 2024, 15:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Будь-яка технологія спочатку з'являється в заголовках та розмовах, однак згодом еволюціонує та розширює ринок праці. Так само відбувається з генеративним ШІ, який поступово робить деякі вакансії менш значущими чи навіть непотрібними. Попри це, всесвітньо відомий футуролог Бернард Марр вважає, що штучний інтелект варто розглядати, як можливість створити абсолютно нові професії.

7 нових професій, які виникнуть в еру штучного інтелекту

Нові професії, які створить штучний інтелект. Фото з відкритих джерел

Бернард Марр наголошує, що генеративний ШІ створить новий ринок праці, який потребуватиме кваліфікованих працівників, професіоналів у застосуванні штучного інтелекту. Таким чином Марр запропонував 7 нових професій, які створить штучний інтелект.

7 нових професій, які виникнуть в еру штучного інтелекту

ШІ-промтер (AI Prompt Engineer)

Інженери-промтери – це експерти в галузі генеративного штучного інтелекту, які б змогли отримати необхідіні відповіді на свої питання. Наприклад ми поставити питання в ChatGPT, однак отримали загальну відповідь. ШІ-промтер за допомогою підказок може вдосконалити відповідт до бажаного результату. Таким чином, замість того, щоб бути експертами в програмуванні, AI Prompt Engineer повинні мати сильні навички спілкування, увагу до деталей, критичне мислення та навички обробки даних.

Спеціаліст з ШІ дизайну

Подібна вакансія до ШІ-промтера, однак такі фахівці зосереджуються не на текстах, а на результатах проєктування. Ця професія ставатиме все більш популярною в таких галузях, як архітектура, дизайн продукту та інженерія. Оскільки генеративний штучний інтелект можна використовувати для створення майже безмежних варіацій дизайну, знадобляться експерти, щоб керувати ШІ та інтерпретувати його результати для досягнення оптимальних дизайнів.

Менеджер з введення та виведення даних до ШІ

Спеціалісти даних для ШІ контролюють інформацію, яку завантажують в генеративні системи. Менеджер з введення даних до штучного інтелекту ставатиме важливішою, адже компанії будуть намагатись захистити свої конфіденційні дані, авторське право від впливу ШІ.

Рецензент контенту ШІ

Люди постійно рецензують статті, фільми, аналітичні звіти та інший контент. Подібно до таких критиків або аудиторів потрібні будуть фахівці, щоб оцінити результат діяльності штучного інтелекту та гарантувати, що контент відповідає меті.

Тренери штучного інтелекту

Це фахівці, які займаються навчанням та вдосконаленням моделей ШІ. Їхні завдання можуть варіюватися від передачі даних ШІ до налаштування його результатів для забезпечення кращої точності та відповідності.

Спеціаліст з безпеки ШІ

Питання кібербезпеки стає ще більш актуальнішим завдяки розвитку штучного інтелекту. Адже, технологія ШІ дозволяє створити більш складні фішингові атаки та зловмисне програмне забезпечення. Тому для компаній потрібні будуть експерти, які зможуть захистити їх системи від шкідливого ШІ.

Фахівець з етики штучного інтелекту

Потужності ШІ в майбутньому будуть лише збільшуватись, тому існуватиме потреба в спеціалістах, які зможуть розробити та забезпечити, щоб технологія штучного інтелекту використовувалась етично. Таким чином, частина обов'язків фахівця з етики штучного інтелекту полягатиме у створенні та впровадженні інструкцій, які регулюють етичне та безпечне використання систем штучного інтелекту.

Дизайнер особистості ШІ

Оскільки з’являється все більше генеративних інструментів штучного інтелекту, цілком зрозуміло, що цим інструментам знадобляться власні унікальні "особистості", щоб відрізняти їх від конкурентів. Таким чином буде існувати потреба у фахівцях для налаштування персональних ШІ, які будуть схожі на взаємодію з людиною.

У підсумку футуролог Бернард Марр наголошує, що людству потрібно менше зосереджуватись на питаннях руйнування деяких секторів на ринку праці, а більше сприймати штучний інтелект, як творця робочих місць.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що маркетингова компанія створила за допомогою штучного інтелекту віртуальну модель, яка заробляє гроші.

Також "Коментарі" писали про професії майбутнього. Які з них будуть мати найбільший попит на працівників, а які посади під загрозою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини