Головна Новини HI-tech космос Виявлено найбільшу чорну діру: може вмістити 30 мільярдів сонць
commentss НОВИНИ Всі новини

Виявлено найбільшу чорну діру: може вмістити 30 мільярдів сонць

Вчені знайшли найбільшу чорну діру за всю історію спостережень за космосом.

28 червня 2023, 12:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Останнє відкриття в галактиці Abell 1201 привернуло увагу наукової спільноти. У цьому об'єкті було виявлено одну з найбільших чорних дір у всьому відомому космосі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Space.

Виявлено найбільшу чорну діру: може вмістити 30 мільярдів сонць

Чорна діра Abell 1201 в уяві художника

Нещодавно виявлена гігантська чорна діра знаходиться в центрі галактики Abell 1201 за сотні мільйонів світлових років від Землі. Вона отримала звання надмасивної чорної діри, адже може вмістити понад 30 мільярдів сонячних мас. Таким чином це найбільша надмасивна чорна діра, яку ідентифікували та виміряли астрономи. Зазвичай маса таких об'єктів коливається від кількох мільйонів до кількох мільярдів сонячних мас.

Астрономи знайшли об'єкт випадково, коли спостерігали за іншою галактикою. Вони виявили чорну діру через гравітаційне лінзування — ефект, що виникає внаслідок викривлення світла під дією гравітації надзвичайно масивних об’єктів. Цього разу цим об'єктом виявилась надмасивна чорна діра. Команда дослідників проаналізувала серію зображень, які були зроблені космічним телескопом Габбл. Далі астрономи змоделювали заломлення світла навколо галактики та знайшли точні розміри чорної діри.

Чорна діра в галактиці Abell 1201 виявилась не дуже активною, тому її практично неможливо виявити іншими методами, окрім гравітаційного лінзування.

"Гравітаційне лінзування дає можливість вивчати сплячі чорні діри, що зараз неможливо у далеких галактиках. Цей підхід може дозволити нам виявити багато інших чорних дір", — повідомив астрофізик та автор дослідження Джеймс Найтінгейл.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені знайшли одну з найрідкісніших зірок у Всесвіті.

Також "Коментарі" писали, що астрономи змогли виявити в океані на супутнику Сатурна один з ключових елементів для розвитку життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини