Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли одну з найрідкісніших зірок у Всесвіті
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли одну з найрідкісніших зірок у Всесвіті

Астрономи змогли відкрити рідкісну зірку в нашій галактиці - пульсар білого карлика.

26 червня 2023, 18:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Астрономи Ворицького університету змогли відкрити надзвичайно рідкісну зірку, яка отримала назву J1912-4410. Це єдина така зірка у нашій галактиці Чумацький шлях. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Science Alert.

Вчені знайшли одну з найрідкісніших зірок у Всесвіті

Можливий вигляд пульсара білого карлика J1912-4410

Особливим зірку J1912-4410 робить те, що це пульсар білого карлика, який знаходиться за 773 світлові роки від Землі. Його виявлення підтверджує, що відкритий у 2016 році перший подібний об’єкт в системі Скорпіона не є винятком.

Звичайний пульсар – це нейтронна зоря з потужним магнітним полем. Вона періодично викидає промені з магнітних полюсів, подібно як працює маяк. Нейтронні зорі мають велику щільність та є залишками зірок масою від восьми мас Сонця. Білі карлики – це ядра зірок менше маси восьми Сонць. Вони менші щільні, тому вчені навіть не припускали, що такі зорі можуть перетворитись на пульсари.

Науковці вважають, що ключем до розгадки пульсара білого карлика є те, що J1912-4410 має модель з внутрішнім динамо (рухом), подібно до рідкого ядра, як у Землі, однак воно створює набагато потужніше магнітне поле. Окрім того, на такі процеси ще впливає охолодження та кристалізація. Коли білий карлик охолоджується, зміни внутрішньої щільності в поєднанні з конвекцією можуть призвести до "запуску" внутрішнього динамо. Це, своєю чергою, перетворює кінетичну енергію в магнітну, яка створює спалах.

"У багатьох галузях астрономії походження магнітних полів є великим відкритим, тому це особливо цікаво для білих карликів. Магнітні поля білих карликів можуть бути більш ніж у мільйон разів сильніші за магнітне поле Сонця, і модель динамо допомагає пояснити чому", — пояснює астрофізикиня Інгрід Пелісолі з Ворицького університету у Великобританії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дослідники виявили в океані на супутнику Сатурна один з ключових елементів для розвитку життя.

Також "Коментарі" писали про незвичну знахідку вчених. Вони виявили зірку, яка перетворюється на великий космічний алмаз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини