Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили зірку, яка перетворюється на великий космічний алмаз
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили зірку, яка перетворюється на великий космічний алмаз

Міжнародна група вчених знайшла білого карлика, який перетворюється на космічний алмаз.

18 червня 2023, 13:57
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Астрономи знайшли зірку, яка перебуває у процесі перетворення. Згодом вона стане великим космічним алмазом. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Space.

Вчені виявили зірку, яка перетворюється на великий космічний алмаз

Зірка, яка перетворюється на космічний алмаз

Міжнародна група вчених під керівництвом Олександра Веннера з Університету Південного Квінсленда в Австралії виявили білий карлик під назвою HD 190412 C, що розташований на відстані 104 світлових років від Землі. Цей космічний об’єкт має ядро, яке перетворюється на алмаз.

Одним з варіантів еволюції зірок є їх перетворення у білого карлика. Коли у зірки закінчується паливо для термоядерного синтезу, їх зовнішня оболонка викидається та утворює цей космічний об’єкт. Білі карлики переважно складаються з вуглецю та кисню.

Наступним кроком еволюції такого об’єкта є випромінювання решти тепла. Згодом білий карлик перетвориться чорного карлика, який у ядрі міститиме кристалізований вуглець – алмаз. Однак процес перетворення білого карлика на чорного є досить довгим та займає за підрахунками вчених один квадрильйон років.

Попри це міжнародна група вчених змогла виявити, що зірка HD 190412 C з температурою понад 6 тис. градусів Цельсія перебуває на ранніх стадіях перетворення у чорного карлика.

Вчені зазначають, поки зірка перетвориться на алмаз, пройде багато мільйонів років, однак близьке розташування білого карлика, який перетворюється на чорного карлика, свідчить про те, що поблизу може бути більше таких зоряних систем, які стануть космічними алмазами в майбутньому. Ці дослідження допомагають нам краще зрозуміти еволюцію зірок.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що астрономи зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті.

Також "Коментарі" писали, що не лише Homo sapiens: вчені знайшли перший вид, який хоронив своїх родичів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини