Головна Новини HI-tech космос Вчені знайшли океан на супутнику Сатурна
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли океан на супутнику Сатурна

Мімас, також відомий як Сатурн I, має загальну площу поверхні трохи меншу за площу Іспанії

14 січня 2022, 02:00
Поділіться публікацією:

Астрономи виявили, що супутник Сатурна Мімас, ймовірно, приховує "невидимий" океан, захований майже під 20 милями льоду. Про це йдеться на сайті наукового журналу New Scientist. Мімас, найближчий із "великих" супутників Сатурна, має діаметр 246 миль. астрономічним тілом, яке, як відомо, все ще має круглу форму через саму гравітацію. На знімках Мімаса немає натяків на наявність рідкої води, але моделювання, проведене Південно-Західним дослідницьким інститутом у Колорадо, припускає, що вона ховається глибоко під крижаним покривом.

Вчені знайшли океан на супутнику Сатурна

Сатурн - фото з відкритих джерел

Мімас, також відомий як Сатурн I, має загальну площу поверхні трохи меншу за площу Іспанії. На його поверхні немає свідчень танення, які астрономи очікують побачити у світі зі схованим океаном. "Коли ми дивимося на Мімас, він здається маленьким, холодним, мертвим каменем", — наголосила провідний автор дослідження Алісса Роден. Крім того, що він не має ознак існування океану, жодна з прийнятих теоретичних моделей Місяця не припускає, що він повинен мати океан. Проте спостереження 2014 року, зроблені Кассіні, показують, як Місяць коливається під час його обертання, що свідчить про те, що у льоду відбувається щось дивне.

Астрофізики виконали моделювання того, як внутрішня частина супутника нагрівається під впливом гравітації Сатурна. Нагріву було достатньо, щоб підтримувати глобальний океан рідкої води на глибину приблизно 28 км нижче за товсту крижану кірку.

Нагадаємо, космічний апарат зробив фото шостої планети Сонячної системи з орбіти нашого природного супутника. Як стало відомо, міжпланетна станція під назвою Lunar Reconnaissance Orbiter, яка знаходиться на орбіті місяця, відобразила Сатурн. Фотографію було зроблено за допомогою вузькокутних камер на борту апарату. Зазвичай вони фотографують тільки Місяць, оскільки були розроблені для зйомки близьких об'єктів. Щоб отримати знімки другий за розмірами планети в нашій системі, апарат перемістив камеру так, щоб зімітувати рух по орбіті. Після цього фахівці визначили оптимальний час експозиції.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини