Головна Новини HI-tech космос Вчені виявили і показали чотири нові молоді планети: як вони виглядають (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили і показали чотири нові молоді планети: як вони виглядають (ВІДЕО)

Чотири екзопланети обертаються навколо пари пов'язаних зірок

13 липня 2021, 10:40
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:








Американське Національне управління з аеронавтики та дослідженню космічного простору (NASA) показало чотири екзопланети. Про це повідомляється на офіційному сайті відомства.

Вчені виявили і показали чотири нові молоді планети: як вони виглядають (ВІДЕО)

Вчені виявили нові екзопланети. Фото з відкритих джерел.

Завдяки даним з супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) міжнародне співробітництво астрономів ідентифікувало чотири екзопланети, світи за межами нашої сонячної системи, що обертаються навколо пари пов'язаних молодих зірок, названих TOI 2076 і TOI 1807.

Ці світи можуть дати вченим уявлення про маловивчену стадію планетарної еволюції.

"Планети в обох системах знаходяться в перехідній, або юнацької, фазі свого життєвого циклу", — сказала Христина Хеджес, астроном з Дослідницького інституту навколишнього середовища Bay Area в Моффетт-Філд і Дослідницького центру Еймса НАСА в Кремнієвій долині.

TOI 2076 і TOI 1807 знаходяться на відстані більше ніж 130 світлових років від нас, а відстань між ними становить близько 30 світлових років, що поміщає зірки в північні сузір'я Boötes і Canes Venatici відповідно. Обидві зірки ставляться до K-типу, карликові зірки більш помаранчевого кольору, ніж наше Сонце, і мають вік близько 200 мільйонів років, або менше ніж 5% віку Сонця. У 2017 році, використовуючи дані супутника Gaia Європейського космічного агентства, вчені показали, що зірки рухаються в космосі в одному напрямку.

Сама внутрішня планета TOI 2076 b приблизно в три рази більша за Землю і робить оборот навколо своєї зірки кожні 10 днів. Зовнішні світи TOI 2076 c та d трохи більше ніж в чотири рази більша за Землю, їх орбіти перевищують 17 днів.

У TOI 1807 є тільки одна відома планета, TOI 1807 b, яка приблизно у два рази більша за Землю та обертається навколо зірки всього за 13 годин. Екзопланети з такими короткими орбітами зустрічаються рідко. TOI 1807 b — це наймолодший з виявлених на сьогодні примірників однієї з так званих ультракороткоперіодичних планет. Зараз учені працюють над вимірюванням маси планет, але втручання гіперактивних молодих зірок може ускладнити завдання.

TOI 2076 b отримує від своєї зірки в 400 разів більше ультрафіолетового випромінювання, ніж Земля від Сонця, а TOI 1807 b отримує приблизно у 22 000 разів більше. Якщо вченим вдасться виявити маси планет, ця інформація могла б допомогти їм визначити, чи можуть такі місії, як Хаббл і майбутні космічні телескопи Джеймса Вебба, вивчати атмосфери планет — якщо вони у них є.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що вчені показали, як виглядає радіогалактика з чорною дірою в центрі, а також про те, як виглядає виверження вулкана з орбіти Землі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини