Головна Новини HI-tech космос Вчені розповіли, чому з Марса могла зникнути вода
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розповіли, чому з Марса могла зникнути вода

Вчені проаналізували зразки порід Марса

23 вересня 2021, 23:09
Поділіться публікацією:

Ймовірно, на Марсі були не тільки річки та озера, а й океан, який покривав більшу частину північної півкулі. Вода на Червоній планеті майже повністю зникла приблизно 3,5 мільярда років тому, і команда американських, британських і швейцарських дослідників заявила, що знає фундаментальну причину події. Вчені проаналізували зразки порід Марса. За допомогою стабільних ізотопів калію вони оцінили зміст і розподіл летючих елементів, які є і в воді. Виявилося, раніше на Марсі їх було багато, а потім він їх втратив.

Вчені розповіли, чому з Марса могла зникнути вода

Марс (фото з відкритих джерел)


Дослідники встановили: швидкість втрати летких речовин безпосередньо залежить від розмірів планети. Під час свого формування Марс втратив значно більшу кількість таких елементів, ніж Земля — ​​вона в дев'ять разів більше.


Таким чином вчені прийшли до висновку: Марс занадто малий, щоб довгий час утримувати величезну кількість води. Саме тому на Червоній планеті не змогли розвинутися складні форми життя.


"Доля Марса була вирішена. Ймовірно, існує поріг вимог до розміру кам'янистих планет для утримання достатньої кількості води, щоб підтримувати життя і тектоніку плит. Цей поріг більше, ніж маса Марса", — заявив керівник команди вчених Кун Ван.

Дослідники вважають, що їх відкриття допоможе в подальшому шукати планети, придатні для життя.


Нагадаємо, вертолітний дрон американського Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA) під назвою Ingenuity готується до свого чергового польоту над поверхнею червоної планети Про це повідомляє видання Space.com. Фахівці розповіли, що розріджений марсіанське повітря робить такі польоти все більш і більш складними. Майбутній переліт робота буде простіше в порівнянні з іншими розвідувальними місіями, які апарат здійснював для допомоги шестиколісному роверу Perseverance. Для простоти є вагома причина: вертоліт вагою 1,8 кг буде перевіряти більш високі швидкості обертання ротора, щоб побачити, чи зможе він продовжувати політ в швидко мінливих сезонних атмосферних умовах на Марсі. План польоту вимагає від Ingenuity зльоту, набору висоти до 5 метрів і виконання бічного маневру перед посадкою.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Щеневмерло

23 вересня 2021, 22:24

Чепуха на постном масле. Есть более малые минипланеты почти полностью покрытые водой.


Новини