Головна Новини HI-tech космос Український супутник Січ-2-30 вийде на орбіту: де можна подивитися запуск
commentss НОВИНИ Всі новини

Український супутник Січ-2-30 вийде на орбіту: де можна подивитися запуск

В США ракета компанії Space X виведе на орбіту український супутник Січ-2-30

13 січня 2022, 10:46
Поділіться публікацією:

13 січня на орбіту буде виведено український оптичний супутник Січ-2-30. Запуск відбудеться в іншій півкулі — з американської Флориди близько 17:30 за київським часом. Про це повідомляє ВВС.

Український супутник Січ-2-30 вийде на орбіту: де можна подивитися запуск

Супутник Січ-2-30, фото Facebook

На орбіту Січ-2-30 виведе ракета Falcon 9, яку розробляла компанія Space X Ілона Маска. Попередньо відомо, що над територією України супутник має пролетіти близько 20:15. Запуск українського супутника відбудеться вперше за десятиріччя. Востаннє на орбіту було запущено супутник Січ-2 в 2011 році, однак зв'язок з ним був лише рік. Тому для нашої держави запуск Січ-2-30 — це історична подія. Запуск можна дивитися на каналі Space.

У 2014 та 2017 роках відбулися запуски малих дослідницьких наносупутників PolyITAN, які створили науковці Київського політехнічного інституту. Над Січ-2-30 працювали з 2017 року науковці "Конструкторського Бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля".

За словами головного конструктора і начальника проєктно-конструкторського бюро космічних апаратів "Конструкторського бюро"Південне" Костянтина Білоусова, Січ-2-30 — це модернізована версія Січ-2. Конструктори сподіваються, що він слугуватиме довше завдяки якісному програмному забезпеченню. Виробництво та випробування супутника коштували 120-130 млн грн, на запуск витратять 1,99 млн доларів.

Український супутник буде допомагати моніторити поверхню землі для того, що виявляти лісові пожежі, вирубку лісів, факти забруднення річок і таке інше. За словами Костянтина Білоусова, супутник може робити точні знімки предметів розміром понад 7 метрів з дистанції у 36 км. Крім того, він надаватиме дані про іоносферу, оптичну інформацію для наукових досліджень. Корисною буде аерозйомка з космосу й для сфери оборони. Оскільки супутник надаватиме зображення як переміщується військова техніка, кораблі в Чорному та Азовському морях, чи розгортаються десь інженерні споруди тощо. До того ж супутник має широку смугу огляду в понад 36 км.

В рамках проекту державної космічної програми на 2021-2025 роки українські науковці будуть працювати над розробкою сучасних супутників, що будуть виконувати інші завдання, в тому числі й працювати для передачі даних Міноборони.

Січ-2-30 після запуску на орбіту будуть налаштовувати дистанційно, його інтегрують в програму Європейського союзу зі спостереження Землі Copernicus. Зображення із супутника щодня будуть надходити до Центру управління польотами.

Експерт з аерокосмічної сфери, ексрадник голови Державного космічного агентства Андрій Колесник говорить, що Україні потрібні нові технології для створення супутників, наприклад, супутники з радарною технологією, які допоможуть робити знімки вночі й за хмарної погоди. Для оборони потрібно запускати супутники з високою чи надвисокою просторовою розрізненістю (0,5-1 метр).

Як повідомляв портал "Коментарі", голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) розповів, що роботи з підготовки супутника до запуску буде проведено вже на території США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини