Головна Новини HI-tech космос Темний, як вугілля: NASA відобразило незвичайний об'єкт у космосі (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Темний, як вугілля: NASA відобразило незвичайний об'єкт у космосі (ФОТО)

Колдуелл 99 знаходиться в 600 світлових роках від Землі

8 грудня 2021, 19:55
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономи зафільмували в космосі темну туманність. Знімок був опублікований на офіційному сайті американського Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Темний, як вугілля: NASA відобразило незвичайний об'єкт у космосі (ФОТО)

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Вчені розповіли, що цей знімок захоплює невелику область на краю темної туманності під назвою Вугільний Мішок або Колдуелл 99. Об'єкт є щільною хмарою міжзоряного пилу, що повністю блокує видимі довжини хвиль світла від об'єктів позаду нього.

У центрі зображення – протопланетна туманність (набагато меншого розміру). Фаза протопланетної туманності – це пізній етап життя зірки, коли вона викинула оболонку з газоподібного водню та швидко нагрівається. Ця стадія триває лише кілька тисяч років, перш ніж центральна зірка у ній сягає приблизно 30 000 градусів Кельвіна. У цей момент світило буде виробляти достатньо енергії, щоб навколишня газова оболонка світилася і перетворюючись на так звану планетарну туманність.

Колдуелл 99 – дуже помітний об'єкт у південному нічному небі. Ясної ночі його можна легко побачити неозброєним оком у вигляді темної плями без зірок.

Вугільний Мішок знаходиться за 600 світлових років від Землі і становить близько 100 світлових років у поперечнику.

Темний, як вугілля: NASA відобразило незвичайний об'єкт у космосі (ФОТО) - фото 2

Фото: NASA, ESA і R. Sahai (Jet Propulsion Laboratory); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" інформував про те, що в NASA змогли повністю полагодити космічний телескоп Hubble після серйозного збою. Останнім науковим інструментом, який не діяв у результаті неполадок був спектрограф. На цей момент обсерваторія повністю готова до досліджень.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що астрономи змогли знайти в глибинах космосу галактику, що повністю позбавлена темної матерії. Тепер фахівці запитують, що може утримувати цю систему воєдино.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини