Головна Новини HI-tech космос "Такого я в житті не бачила" - астронавтка про історичне відкриття на екзопланеті
commentss НОВИНИ Всі новини

"Такого я в житті не бачила" - астронавтка про історичне відкриття на екзопланеті

Космічний телескоп Джеймса Вебб зробив унікальне відкриття в історії астрофізики

31 серпня 2022, 18:05
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вперше науковці отримали чіткі докази існування вуглекислого газу в атмосфері екзопланети. Нові дослідження стосуються планети WASP-39b, яка знаходиться на відстані 700 світлових років від Землі.

"Такого я в житті не бачила" - астронавтка про історичне відкриття на екзопланеті

Екзопланета WASP-39b. Фото ілюстративне з відкритих джерел

Чому нове відкриття таке важливе? Це вперше, коли астрофізики мають докази того, що вуглекислий газ існує на планетах за межами Сонячної системи. Вчені були у цьому переконані тільки в гіпотезах, але цього разу все підтверджено за допомогою практичних спостережень в телескоп.

WASP-39b — дуже зручний об'єкт для спостережень. Ця величезна планета в 14 разів більша за Землю. Саму планету відкрили у 2011 році транзитним методом, коли планета проходила перед своє зіркою. Крім того, вона обертається дуже близько до своєї зірки, тому добре освітлена. Саме завдяки цьому вдалося визначити склад її атмосфери. Коли світло від зірки проходить через атмосферу планету, її атмосфера поглинає різні елементи та молекули зі світлового спектра на певних частотах. Таким чином, спостерігаючи за тим, що потрапило в телескоп, можна визначити склад атмосфери.

Вуглекислий газ поглинає інфрачервоне світло, тому на фотографіях, зроблених у цьому спектрі, було видно характерні проміжки. Команда Каліфорнійського університету в Санта-Крус з понад 100 дослідників проаналізували дані телескопа і зробила єдиний можливий висновок – це вуглекислий газ (CO2).

”Такого я в житті не бачила” - астронавтка про історичне відкриття на екзопланеті - фото 2

Джерело фото: NASA, ESA, CSA, and L. Hustak (STScI); Science: The JWST Transiting Exoplanet Community Early Release Science Team

Попередні спостереження за допомогою інших телескопів NASA Hubble і Spitzer, виявили наявність водяної пари, натрію та калію в атмосфері планети.

Вчена Еліза Кемптон з Університету Меріленда прокоментувала результати:

"Я ніколи в житті не бачила нічого подібного", — вражено сказала астронавтка.

Також вчені виявили, що атмосфера WASP-39b складається з деяких дуже рідкісних елементів, які науковці поки не змогли ідентифікувати.

Чи може там бути життя? Звичайно, не в тому вигляді, яке ми знаємо на Землі. Температура на планеті WASP-39b складає 900 градусів Цельсія. Як зазначає Еліза Кемптон це не те місце де ви хотіли б опинитись, але це одна з кращих планет для пошуку життя.

Раніше "Коментарі" писали, що телескоп Джеймса Вебба опублікував захопливі кадри Юпітера.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини