Головна Новини HI-tech космос Стала відома доля українського супутника, який запускала в космос компанія Ілона Маска: чи є з ним зв‘язок
commentss НОВИНИ Всі новини

Стала відома доля українського супутника, який запускала в космос компанія Ілона Маска: чи є з ним зв‘язок

Українським вченим вдалось налаштувати зв’язок з українським супутником після кількох невдач

28 січня 2022, 09:05
Поділіться публікацією:
Розробники українського супутника СІЧ-2-1 прокоментували інформацію про те, що нібито після запуску був втрачений з ним зв’язок з Землі. За їхніми словами, після кількох спроб встановити стійким зв’язок з космічним апаратом, це таки вдалось і нині все працює справно. Про це заявили у компанії "Південне", де розробляли апарат, передає портал "Коментарі".
Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що запуск українського супутника відбувся з ракетою-носієм Falcon 9 американської компанії SpaceX 13 січня цього року. Після відокремлення космічного апарата з ним було встановлено зв’язок та отримано телеметричну інформацію, що підтвердила працездатність бортової апаратури. Проте згодом науковці зіткнулись із проблемами з енергетичним балансом апарату. Через це довго не вдавалось встановити стійкий з ним зв’язок. 
"Закладені ще на етапі розроблення та створення космічного апарата інженерні рішення й алгоритми роботи дозволили "Січ-2-1" провести самостійне перезавантаження та поновити свою працездатність в енергозберігальному режимі. За результатами наступних сеансів зв’язку відмов бортової апаратури не виявлено", — повідомили у компанії "Південне".
Нині у компанії заявляють, що впродовж 1-2 місяців просторове положення апарату стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної. Наразі спеціалісти забезпечують зв'язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань.
Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали про те, що український супутник фотографуватиме Землю і територію України впродовж пʼяти років на висоті 663-682 км. Це дозволятиме контролювати використання лісових масивів і водних ресурсів, фіксувати вирубку лісів, а також дозволить стежити за пожежами. На початку минулого року Кабмін затвердив  програму, яка передбачала фінансування у розмірі  30 мільярдів гривень, 15 з яких мали брати у держбюджеті — по 3 млрд впродовж 5 років. 


Стала відома доля українського супутника, який запускала в космос компанія Ілона Маска: чи є з ним зв‘язок

Космійчний апарат СІЧ-2-1. Фото з Facebook



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини