Головна Новини HI-tech космос Раз на 80 000 років: в нічному небі можна побачити унікальну комету без телескопа
commentss НОВИНИ Всі новини

Раз на 80 000 років: в нічному небі можна побачити унікальну комету без телескопа

Українці можуть спостерігати унікальне космічне явище - комета C/2023 A3 наближається до Землі.

сьогодні, 14:46
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Наприкінці вересня на небі з'явиться рідкісне астрономічне явище — комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яку можна буде побачити без телескопа вперше за 80 000 років. Найближчі дні стануть унікальною можливістю для спостерігачів неба з Північної півкулі, які можуть побачити цю комету на світанку.

Раз на 80 000 років: в нічному небі можна побачити унікальну комету без телескопа

Комета. Фото з відкритих джерел

З 27 вересня по 2 жовтня комету можна буде помітити на сході небокраю за пів години до сходу Сонця. Вона буде знаходитись лише на кілька градусів над горизонтом. Найкращий час для спостереження — 29 та 30 вересня. В цей період комета досягне свого перигелію — найменшої відстані до Сонця.

Хоча комету можна побачити неозброєним оком, астрономи радять використовувати бінокль або невеликий телескоп для кращого спостереження. Комета може вразити своїм пиловим хвостом, який утворюється внаслідок випаровування пилу та льоду при наближенні до Сонця. Деякі астрономи прогнозують, що комета може стати однією з 20 найяскравіших зірок на нічному небі. Однак через мінливість точну яскравість комети передбачити складно.

30 вересня комета C/2023 A3 зникне для жителів середніх північних широт, зокрема й українців. Однак для тих, хто знаходиться поблизу екватора, зможуть спостерігати за кометою Tsuchinshan-ATLAS до 2 жовтня. Наступна можливість спостерігати за кометою настане після 12 жовтня, коли вона буде в найближчій точці до Землі. Тоді комета буде помітна на заході небосхилу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Земля у 2024 році отримає ще один місяць.

Також "Коментарі" писали, що вперше в історії космічні туристи вийшли у відкритий космос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини