Головна Новини HI-tech космос Некерована ракета SpaceX на курсі зіткнення з Місяцем: повідомили приблизну дату удару
commentss НОВИНИ Всі новини

Некерована ракета SpaceX на курсі зіткнення з Місяцем: повідомили приблизну дату удару

Прискорювач Falcon 9 спочатку був запущений з Флориди у 2015 році для розгортання кліматичної обсерваторії глибокого космосу і відтоді перебуває на «хаотичній» орбіті

26 січня 2022, 12:56
Поділіться публікацією:

Експерти кажуть, що ракета SpaceX рухається курсом зіткнення з Місяцем, провівши майже сім років у космосі. Про це повідомляє The Guardian.

Некерована ракета SpaceX на курсі зіткнення з Місяцем: повідомили приблизну дату удару

Космічні спостерігачі вважають, що ракета Falcon 9 може незабаром врізатися в Місяць - The Guardian

Прискорювач був спочатку запущений з Флориди у лютому 2015 року у рамках міжпланетної місії для відправки супутника космічної погоди у подорож на мільйон миль.

Але після завершення тривалого спалювання своїх двигунів і відправлення кліматичної обсерваторії NOAA до так званої точки Лагранжа друга ракета стала занедбаною.

На цьому етапі ракета була достатньо високо, та їй не вистачало палива, щоб повернутися в атмосферу Землі, але також "не вистачало енергії, щоб уникнути гравітації системи Земля-Місяць", пояснив метеоролог Ерік Бергер у нещодавній публікації на Ars Technica.

"Таким чином, з лютого 2015 року ракета рухалася дещо хаотичною орбітою", – додав Бергер.

Космічні спостерігачі вважають, що ракета має курс на перетин із Місяцем зі швидкістю близько 2,58 км/с протягом кількох тижнів.

Білл Грей, який пише програмне забезпечення для відстеження близькоземних об’єктів, астероїдів, малих планет і комет, сказав, що верхня ступінь Falcon 9, швидше за все, 4 березня впаде на протилежну сторону Місяця, поблизу екватора.

У недавньому блозі аналітик сказав, що об’єкт "здійснив близький обліт Місяця 5 січня", але матиме "певний вплив 4 березня".

"Це перший ненавмисний випадок [космічного сміття, що потрапляє на Місяць], про який мені відомо", – додав Грей.

Точне місце, у яке вдарить ракета, залишається незрозумілим через непередбачуваний вплив сонячного світла, що "штовхає" ракету, і "невизначеність у вимірюванні періодів обертання", що може дещо змінити її орбіту.

Що стосується того, чи можна спостерігати зіткнення із Землі, Грей каже, що воно, ймовірно, залишиться непоміченим.

Ентузіасти космосу вважають, що вплив може дати цінні дані. Бергер вважає, що ця подія дозволить спостерігати за підземним матеріалом, викинутим у результаті удару ракети.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені розповіли, що буде, якщо Земля перестане обертатися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини