Головна Новини HI-tech космос NASA спробує збити астероїд з орбіти – перша пробна оборонна місія
commentss НОВИНИ Всі новини

NASA спробує збити астероїд з орбіти – перша пробна оборонна місія

Навмисне падіння зонда перевірить можливість захистити Землю від астероїдів

19 листопада 2021, 17:42
Поділіться публікацією:

Дослідники NASA хочуть дослідити, як можна змінити орбіту астероїда, щоб у майбутньому, можливо, захистити планету. Про це пишеться у статті на порталі Science.

NASA спробує збити астероїд з орбіти – перша пробна оборонна місія

Зонд DART для влучання в астероїд - фото NASA/JOHNS HOPKINS APL

NASA планує запустити у комічний простір зонд, який наприкінці 2022 р. спробує зрушити з орбіти астероїд. Проєкт має назву Double Asteroid Redirection Test (DART) і він не становить небезпеки для людства. Головна його мета – визначити можливість відхилити потенційно небезпечні об'єкти від Землі.

Місія коштує 325 млн дол. і розпочнеться вже 24 листопада 2021 р. Саме тоді роботизований пристрій DART злетить на ракеті SpaceX Falcon 9 з космодрому в Каліфорнії.

NASA проаналізувало кілька способів боротьби з астероїдною загрозою: випаровування лазером, зміна курсу під впливом гравітації великого космічного корабля, підрив ядерної бомби. Однак DARK спробує, як пишуть, найпростіший спосіб – вдарити і зіштовхнути з орбіти.

Після запуску зонд 10 місяців вивчатиме два космічні об'єкти – Didymos, діаметром 780 м, і Dimorphos, діаметром 160 м. Жоден з них не становить небезпеки для нашої планети, на них просто перевірятимуть гіпотези дослідників.

Рухатимуть менший об'єкт – Діморфос. Аргументами на його користь було те, що він пов'язаний з Дідімосом, як Місяць пов'язаний з Землею. Тобто можна буде отримати більше даних для аналізу поведінки цих об'єктів у космосі. 

На швидкості 6 км/с. DART влучить у Діморфос – це в десятеро швидше, ніж рух винищувача. Після падіння, ймовірно, утвориться вирва діаметр 10-20 метрів. 

Діморфос рухається навколо Дідімоса на певній орбіті зі швидкістю півкілометра за годину. Якщо місія буде успішна, він виштовхнеться на меншу орбіту і рухатиметься з більшою швидкістю (або навпаки).  

Результат влучання може бути різним, прогнозує NASA. DARK може розірвати Діморфос на шматки, але не змінити траєкторію. Також він може ледь "черкнути" по поверхні. Або виявиться, що Діморфос є горою щебню, яка просто розлетиться у космосі.

NASA аналізує рух більше 90% астероїдів розміром більше одного кілометра. Жоден з низ не загрожує Землі, стверджує агентство. Але потрібно слідкувати й за меншими загрозами, говорить Олена Адамс, вчена з лабораторії прикладної фізики. Астероїд, розміром з Діморфос, здатен знищити весь Мангеттен.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло своїм читачам про попередні досягнення NASA — політ дрона на Марсі. Більше про це можна дізнатись за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини