Головна Новини HI-tech космос На орбіті Землі виявлений астероїд: вчені повідомили, чи становить він небезпеку
commentss НОВИНИ Всі новини

На орбіті Землі виявлений астероїд: вчені повідомили, чи становить він небезпеку

Астероїд може бути поруч із Землею протягом 4000 років

2 лютого 2022, 10:41
Поділіться публікацією:

Астероїд, який був виявлений на орбіті Землі, має ширину приблизно три чверті милі (1,2 км) і може залишатися поруч з нашою планетою ще щонайменше 4000 років, не становячи небезпеки. Про це повідомляє Reuters.

На орбіті Землі виявлений астероїд: вчені повідомили, чи становить він небезпеку

Астероїд під назвою 2020 XL5 - Reuters

Використовуючи спостереження з телескопів у Чилі, Арізоні та на Канарських островах, дослідники надали найповніший опис астероїда під назвою 2020 XL5 і вперше виявлений два роки тому. Вони підтвердили, що це один із двох так званих троянських астероїдів, які подорожують разом із Землею.

Троянські астероїди можуть бути блукаючими в Сонячній системі або матеріалом, який залишився від формування їхньої рідної планети. Вони потрапляють у пастку планетарного гравітаційного захоплення і згодом обертаються навколо Сонця по тому самому шляху, що й ця планета.

За словами вченого-планетолога Тоні Сантана-Роса з Університету Аліканте та Інституту космічних наук Університету Барселони в Іспанії, цей астероїд, схоже, є так званим астероїдом C-типу — одним з найпоширеніших видів у Сонячній системі.  Вони темного кольору і містять багато вуглецю разом з гірськими породами та мінералами.

"2020 XL5 не представляє загрози для Землі. Ми очікуємо, що він залишиться на своїй нинішній стабільній орбіті принаймні протягом наступних 4000 років", — сказав вчений-телескопіст і співавтор дослідження Сезар Брісеньо з NOIRLab Національного наукового фонду США.

Його розташування коливається від 56 мільйонів миль (90 мільйонів км) до 168 мільйонів миль (270 мільйонів км) від Землі.

Астероїд займає одну з п'яти так званих точок Лагранжа — положень у просторі, де об'єкти, як правило, залишаються на місці. Ці п’ять місць забезпечують стабільні орбіти завдяки конкуруючим гравітаційним силам Землі та Сонця. Цей знаходиться в так званій точці L4.

Єдиний інший троянський астероїд, який можна побачити навколо Землі, виявлений 12 років тому, також у точці L4, і називається 2010 TK7, менший і має діаметр близько чверті милі (400 метрів). Вважається, що він також був захоплений тяжінням Землі.

2020 XL5, вперше виявлений у грудні 2020 року за допомогою телескопа на Гаваях, можливо, був захоплений гравітаційним притяганням Землі десь від 500 до 1000 років тому, сказав Сантана-Рос.

Численні троянські астероїди населяють нашу Сонячну систему, причому найбільша планета Юпітер, як відомо, має майже 10 000, сказав Сантана-Рос. У жовтні минулого року NASA запустило космічний корабель під назвою Люсі, щоб дослідити їх. Троянські астероїди також були знайдені навколо Нептуна (їх 28), Марса (чотири), Урана (два) і Венери (один).

Як повідомляли раніше "Коментарі", цього місяця китайський орбітальний апарат Марса Tianwen-1 вразив світ, показавши, що він запустив на орбіту невелику камеру, щоб зробити "селфі" над Червоною планетою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини