Головна Новини HI-tech космос Музика космосу: вчені дали "голос" чорній дірі (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Музика космосу: вчені дали "голос" чорній дірі (ВІДЕО)

Звуки дозволяють сприймати дані з космічних джерел по іншому

18 вересня 2021, 20:50
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:








Вчені показали, як звучить чорна діра та її околиці. Про це повідомляється на офіційному сайті американського Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA).

Музика космосу: вчені дали "голос" чорній дірі (ВІДЕО)

NASA. Фото з відкритих джерел.

Як розповіли вчені, космічний простір в основному тихий. Дані, зібрані телескопами, найчастіше перетворюються в безмовні діаграми, графіки і зображення. Проєкт "озвучування", перетворює нечутні в інших відносинах дані з деяких з найбільш потужних телескопів у світі у звук. Це дозволяє сприймати дані з космічних джерел по іншому: слухом.

Гігантська чорна діра в галактиці Мессьє 87 та її околиці вивчалися протягом багатьох років за допомогою ряду телескопів, включаючи Chandra (дані відзначені синім) і Very Large Array (червоним і помаранчевим). Ці дані показують, що чорна діра в M87 випускає масивні струмені енергійних частинок, які взаємодіють з величезними хмарами гарячого газу оточуючі її.

Світло, що знаходиться далі від центру, чути як вище, а більш яскраве світло голосніше. Радіодані мають більш низький тон, ніж рентгенівські промені, що відповідає їх частотним діапазонам в електромагнітному спектрі. Точкові джерела в рентгенівському світлі, більшість з яких являють собою зірки, що обертаються навколо чорної діри або нейтронної зірки, відтворюються як короткі щипкові звуки.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що астронавт на МКС зобразив полярне сяйво з рідкісним відтінком. Відзначається, що такий відтінок може виникати тільки при певних умовах. Астронавт розповів, що вже кілька разів бачив це атмосферне явище, проте цього разу був особливим. Детально про це читайте в нашому матеріалі.

Також портал "Коментарі" інформував про те, що астрономи показали, як виглядає гігантська присмертна зірка. Вона знаходиться у двадцяти тисячах світлових років від нас. Об'єкт оточений туманністю, яка простягається на мільйони кілометрів. Детальніше про це читайте в нашій статті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини