Головна Новини HI-tech космос Історичне відкриття: вчені виявили чорну дірку поряд із нашою галактикою (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Історичне відкриття: вчені виявили чорну дірку поряд із нашою галактикою (ФОТО)

Чорна діра знаходиться в карликовій галактиці Велика Магелланова Хмара

11 листопада 2021, 16:05
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Астрономи виявили чорну дірку неподалік нашої галактики. Про це пише видання Space.com.

Історичне відкриття: вчені виявили чорну дірку поряд із нашою галактикою (ФОТО)

Зоряне небо. Фото: Pixabay

Пошуки чорних дірок – непросте заняття і чим далі вони розташовані, тим складніше їх знайти.

Оскільки чорні дірки повністю поглинають світло, телескопи зазвичай можуть бачити їх напряму. Але будь-яка чорна діра залишає "відбитки пальців" у космосі. Наприклад, гравітація такого небесного тіла впливатиме на рух об'єктів навколо нього – і за такими об'єктами можуть спостерігати дослідники.

У пошуках однієї такої підказки, астрономи виявили чорну дірку в скупченні неподалік Чумацького Шляху. Це зробило її першою чорною діркою, колись виявленою за межами нашої галактики за допомогою цієї техніки.

Астрономи зробили своє відкриття за допомогою телескопа (VLT) Європейської південної обсерваторії, що у Чилі. Дослідники звернули погляд VLT на NGC 1850, скупчення, розташоване в сусідній карликовій галактиці Велика Магелланова Хмара на відстані близько 160 тисяч світлових років від Землі.

Вчені спостерігали за рухом зірок, щоб знайти якісь ознаки примарної чорної дірки. І в якийсь момент їх погляд упав на скромну зірку масою приблизно в п'ять разів більше за Сонце. Астрономи виявили у русі цієї зірки тонкі мітки. Як виявилось, у всьому виною чорна діра, маса якої приблизно в 11 разів перевищує масу нашого світила.

Її будинку, зоряному скупченню під назвою NGC 1850, всього близько 100 мільйонів років, і це практично немовля за космічними масштабами. За словами астрономів, жодна чорна діра не була виявлена в такому молодому скупченні.

Історичне відкриття: вчені виявили чорну дірку поряд із нашою галактикою (ФОТО) - фото 2

Художник зображує чорну дірку та зірку, що обертаються навколо один одного в зоряному скупченні NGC 1850. (Фото: ESO / M. Kornmesser)

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" писало про те, що астрономи з відомства NASA зняли напрочуд гарний об'єкт, який знаходиться в сузір'ї Лебідь. Зображений об'єкт є гігантським залишком зірки.

Також портал "Коментарі" поінформував про те, що потоки розжареної лави вулкана на Канарах досягли Атлантичного океану. У небо можуть здійматися хмари із частинками соляної кислоти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини