Головна Новини HI-tech космос Чорна діра розірвала зірку в центрі галактики: фотофакт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чорна діра розірвала зірку в центрі галактики: фотофакт

Як говорять учені, саме випромінювання від цього диска проявило себе як раніше невідоме яскраве і м'яке

4 серпня 2021, 23:50
Поділіться публікацією:

У космосі зафіксували початок руйнування зірки надмасивної чорною дірою в центрі галактики. Телескоп eROSITA побачив подія на відстані в два з половиною мільярди світлових років від Сонця. Відзначається, що речовина зруйнованої зірки утворила диск і повільно поглинається чорною дірою, пише independent.

Чорна діра розірвала зірку в центрі галактики: фотофакт

Чорна діра (фото з відкритих джерел)

Як говорять учені, саме випромінювання від цього диска проявило себе як раніше невідоме яскраве і м'яке. Апарат, зафіксував подію, запустили в космос в липні 2019 року. У жовтні того ж року він досяг робочої точки на відстані в півтора мільйона кілометрів від Землі. Обсерваторія вже тричі просканувала все небо. Вона містить два телескопа: eROSITA, створений Інститутом позаземної фізики товариства імені Макса Планка (Німеччина), і ART-XC, розроблений Інститутом космічних досліджень РАН.

Мета апарату — скласти карту Всесвіту, сфотографувавши у високій роздільній здатності все небо в рентгенівському діапазоні.

Нагадаємо, американське Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA) показало на фото дуже яскраву зірку. Зображення було опубліковано на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі Instagram.

Цей знімок був отриманий за допомогою космічної обсерваторії Hubble кілька років тому. Апарат зобразив один з найбільш інтригуючих об'єктів в нашій галактиці Чумацький Шлях: масивну зірку, "застрягла" всередині міхура. Зірка всередині цієї туманності горить в мільйон разів яскравіше, ніж наше Сонце, і виробляє потужні газові потоки зі швидкістю понад чотири мільйони миль в годину. За оцінками фахівців, через 10-20 мільйонів років це небесне тіло може вибухнути як наднова зірка, а міхур піддасться загальної долі — він лопне.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини