Головна Новини HI-tech роботи Робот вперше провів операцію без допомоги людини: результати кращі, ніж у хірургів
commentss НОВИНИ Всі новини

Робот вперше провів операцію без допомоги людини: результати кращі, ніж у хірургів

У чотирьох експериментах на тканинах свиней робот чудово впорався з ушиванням двох кінців кишечника — однією з найбільш складних і делікатних завдань в абдомінальній хірургії

28 січня 2022, 15:14
Поділіться публікацією:

Робот провів лапароскопічну операцію на м’яких тканинах свині без направляючої руки людини — значний крок до повністю автоматизованої операції на людях. Розроблений командою дослідників Університету Джона Хопкінса, автономний робот Smart Tissue Autonomous Robot, або STAR, описаний сьогодні в Science Robotics.

Робот вперше провів операцію без допомоги людини: результати кращі, ніж у хірургів

Робот виконує першу операцію без допомоги людини - Університет Джона Хопкінса

"Наші результати показують, що ми можемо автоматизувати одне з найскладніших і найбільш делікатних завдань у хірургії: повторне з’єднання двох кінців кишечника. STAR виконала процедуру на чотирьох тваринах, і вона дала значно кращі результати, ніж люди, які виконували ту ж саму процедуру", — сказав старший автор Аксель Крігер, доцент машинобудування в інженерній школі Джона Хопкінса.

Робот чудово впорався з кишковим анастомозом, процедурою, яка вимагає високого рівня повторюваних рухів і точності. З’єднання двох кінців кишечника, можливо, є найскладнішим кроком в шлунково-кишковій хірургії, який вимагає від хірурга накладання швів з високою точністю та послідовністю. Навіть найменше тремтіння рук або неправильний шов може призвести до витоку, що може мати катастрофічні ускладнення для пацієнта.

Працюючи з співробітниками дитячої національної лікарні у Вашингтоні, округ Колумбія, і Джином Кангом, професором електротехніки та комп’ютерної техніки Джона Хопкінса, Крігер допоміг створити робота, систему зору, розроблену спеціально для зшивання м’яких тканин.

Команда оснастила STAR новими функціями для підвищення автономності та покращеної хірургічної точності, включаючи спеціалізовані інструменти для накладання швів та найсучасніші системи візуалізації, які забезпечують точнішу візуалізацію хірургічного поля.

"Що робить STAR особливим, так це те, що це перша роботизована система, яка планує, адаптує та виконує хірургічний план у м’яких тканинах з мінімальним втручанням людини", — сказав перший автор Хамед Саїді, запрошений науковець з машинобудування. 

Хірургія м’яких тканин особливо важка для роботів через свою непередбачуваність, що змушує їх швидко адаптуватися до несподіваних перешкод, сказав Крігер. STAR має нову систему керування, яка може коригувати хірургічний план у режимі реального часу, як це зробив би хірург.

"Роботизований анастомоз – це один із способів гарантувати, що хірургічні завдання, які вимагають високої точності та повторюваності, можуть виконуватися з більшою точністю для кожного пацієнта незалежно від навичок хірурга", – сказав Крігер. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", американські вчені допомогли жабі регенерувати втрачену кінцівку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини