Головна Новини HI-tech технології Американські вчені допомогли жабі регенерувати втрачену кінцівку
commentss НОВИНИ Всі новини

Американські вчені допомогли жабі регенерувати втрачену кінцівку

Для проведення експерименту вчені обрали африканську пазуристу жабу

28 січня 2022, 04:05
Поділіться публікацією:

Дослідники з Університету Тафтса за 18 місяців змогли повністю відновити жабу ампутовану ногу. Тварина може ним рухати і навіть використовувати для плавання. Про це повідомляє The Guardian.

Американські вчені допомогли жабі регенерувати втрачену кінцівку

жаба - фото з відкритих джерел

Для проведення експерименту вчені обрали африканську пазуристу жабу, оскільки вона здатна від природи регенерувати свої кінцівки. Після ампутації задньої лапи, дослідники закрили рану силіконовим ковпачком, що містив суміш із п'яти препаратів. Усього лікування тривало 24 години, після чого тварина 18 місяців була на відновленні. Коли фахівці помітили задовільні результати експерименту, його було проведено на десятках жаб. Більшість із тих, кого лікували, різко відновлювали зростання тканин. У багатьох відтворювалася майже повністю лапа, включаючи кісткову тканину і навіть пальцевидные структури наприкінці кінцівки.

"Той факт, що для запуску багатомісячного процесу регенерації потрібен лише короткочасний вплив препарату, припускає, що жаби та, можливо, інші тварини можуть мати дрімучі регенеративні здібності, які можна привести в дію", — наголосив професор Нірош Муруган.

Вчені сподіваються, що в майбутньому такі ліки можна буде використовувати і для лікування людей.

Нагадаємо, на території Панами був відкритий новий вид жаб. На горі Чуканті, що оточена тропічними лісами, знайшли представники нового виду панамських жаб. Відкриття зробила група дослідників із бразильського Університету Санта-Крус. Новий вид жаб був названий Pristimantis gretathunbergae на честь відомої екоактивістки зі Швеції Грети Тунберг. Представники цього виду мають невеликі розміри. Самки Pristimantis gretathunbergae в середньому можуть досягати розмірів близько 42 мм, а самці — 31 мм. Верхня частина тіла тварин має коричневе або жовте забарвлення, а нижня частина більш світла. При цьому зазначається, що новий вид жаб має характерні відмінності у забарвленні представників роду, які населяють Панаму. У Pristimantis gretathunbergae темна райдужна оболонка очей і світла верхня губа.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини