Головна Статті HI-tech технології Техно-підсумки-2021: які ґаджети, роботи та космічні технології дивували нас у році, що минає
commentss Cтатті Всі новини

Техно-підсумки-2021: які ґаджети, роботи та космічні технології дивували нас у році, що минає

"Коментарі" підбивають підсумки року у галузі розвитку технологій

1 січня 2022, 02:00 comments1073
Поділіться публікацією:








Незважаючи на пандемію, 2021 рік був багатий на події у техносфері та встиг здивувати незвичайними ґаджетами, роботами, світловими шоу дронів і втіленням у життя культової фантастики.

Техно-підсумки-2021: які ґаджети, роботи та космічні технології дивували нас у році, що минає

Робот Софія. Фото: Фокус


"Чіпагеддон", що насувається


Пандемія COVID-19 стала потужним викликом не тільки для систем охорони здоров'я країн світу, але і для сфери технологій. Початок 2021 року ознаменувався визріваючим ще з минулого року глобальним логістичним колапсом. У зв'язку з коронавірусом ціни на транспортування продукції зросли у рази. Забирати порожню партію контейнерів, що доставили в пункт призначення вантаж медичних масок і рукавичок, стало невигідно, що призвело до катастрофічного браку тари і зростання цін на неї. Наприклад, якщо раніше доставити стандартний 40-футовий вантажний контейнер із Китаю до США коштувало $4700, то сьогодні за це задоволення доведеться заплатити щонайменше $21000. Подорожчання всерйоз торкнулося світових виробників автомобільної, побутової, а також комп'ютерної техніки і цілком може призвести до так званого "чіпагеддону" — дефіциту електронних чіпів. Світовий лідер ринку напівпровідників – тайванська компанія TSMC вже анонсувала подорожчання своєї продукції у 2022 році на 10-20%, що само собою позначиться на цінах на електроніку вже найближчим часом.


Ера дронів


Втім, серйозно загальмувати важкий поступ прогресу пандемії навряд чи вдасться. Про революцію малої безпілотної авіації експерти говорять уже як про факт, що відбувся. Причому вождем цього великого технічного перевороту цілком передбачувано стала Піднебесна — сьогодні китайською компанією DJI контролюється до 80% світового ринку БПЛА. Успіхи їх найближчих американських конкурентів значно скромніші — у тих же Intel ця частка становить лише 4%.


У КНР професія оператора дрону включена до списку однієї з найпопулярніших у країні. Планується, що вже наступного року країні знадобиться до 1 млн фахівців. Тож світловим шоу з квадрокоптерів (кількість яких в одному ансамблі поки що може обмежуватися 3050 апаратами) у Китаї сьогодні вже нікого не здивуєш. З дронів навіть викладали картини Ван Гога, а у квітні поточного року стрімінгова компанія Bilibili у вечірньому небі Шанхаю склала з них QR-код, який вів на стартову сторінку сервісу. Щоправда, іноді ефектне світлове шоу може перетворитися на не менш ефектний дощ із дронів.


Дощ із дронів у Китаї


Використання дронів у КНР для приватних осіб – справа досить ризикована. Там це прерогатива держави та “перевірених” компаній.


Сфера застосування БПЛА сьогодні є досить широкою. Особливо з огляду на те, що вже існують моделі, здатні перевозити до 500 кілограмів корисної ваги. Це і заміна пілотної сільськогосподарської авіації під час обробки полів, і інспекція з повітря різних об'єктів, і, звісно, доставка вантажів. Проте нових ніш для використання безпілотників ще достатньо. Так, шанхайська компанія AutoFlight планує випустити до 2025 року таксі для перевезення пасажирів, а у США нещодавно був запущений стартап для відновлення лісових насаджень після пожеж. БПЛА буквально бомбардують вигорілі площі спеціальними капсулами з насінням дерев і добривами для їх зростання.


В Україні тестування дронів-кур'єрів було запущено "Новою поштою" у листопаді поточного року. Повноцінний запуск авіапослуги має відбутися вже влітку-восени наступного року.


Новини робототехніки


Весь 2021 рік любителів робототехніки своїми вірусними роликами з танцюючими роботами та релізами радувала американська Boston Dynamics. Незважаючи на відставку з рядів Нью-Йоркської поліції робопса Digidog у зв'язку з негативною реакцією громадськості і наступаючих на п'яти роботобудівників із Китаю, компанія вирішила не сумувати та презентувала нових роботів-вантажників Stretch, оснащених спеціальними присосками і здатних піднімати вантажі до 2 кг і переміщувати протягом години близько 800 коробок.


Справжня знахідка для таких гігантів як Amazon – машини не потребують профспілок (з ними у гіганта електронної комерції останнім часом багато проблем), а керувати таким роботом досить легко. Принаймні, за словами авторів.


Роботи з лапами яструба, робособаки та роботи-баристи – у 2021 році все це вже далеко не нове слово у техніці. У цьому плані цікава розробка команди вчених Американського хімічного товариства (ACS Nano), які розробили крихітних роботів, точніше мікроботів, надрукованих на 3D-принтері і здатних доставити протионкологічні препарати прямо у пухлину. На думку вчених, це має зменшити необхідну дозу ліків і, відповідно, знизити побічні ефекти від їх застосування при лікуванні ракових захворювань.


За рівнем удосконалення роботехніки останнім часом зручно судити з робота Софії, представленої у 2016 році (якщо пам'ятаєте, це той “олюднений” робот, який жартома погрожував знищити людство),




і андроїда Аmeca, якого презентувала нещодавно британська компанія Engineered Arts.



Не потрібно бути великим фахівцем, щоб помітити різницю у рівні опрацювання міміки та рухів цих двох механізмів, що імітують людину. Адже між їх створенням лежить лише п'ятирічний проміжок.


Ґаджети: від захисних масок до космічних ракет


Пандемія не могла не залишити сліду в індустрії ґаджетів. Will.i.am — лідер гурту Black Eyes Peas, який займається, окрім музичної діяльності, різними креативними проєктами, презентував на початку поточного року "розумну" маску — Xupermask. Вперше вона з'явилася у кліпі до композиції Girl Like Me, знятому спільно з латиноамериканською співачкою Шакірою.




Співавтором девайсу став фахівець із футуристичних костюмів Хосе Фернандес – творець скафандрів для астронавтів SpaceX і супергеройських шат для всесвіту Marvel. Сама маска виконана із силікону та сітчастої тканини, оснащена світлодіодним підсвічуванням, bluetooth, шумозаглушуючими навушниками та зарядом батареї на 7 годин. Головна “фіча” Xupermask – HEPA-фільтри високого ступеня ефективності, що широко використовуються у промисловості. Ціна у модного ґаджета відповідна – $300 за штуку.


У квітні цього року компанія Apple нарешті випустила порятунок для забудькуватих людей — брелоки AirTag — невеликі маячки, які можуть кріпитися до різних предметів (гаманець, ключі, пульт управління телевізором і т.д.) і полегшують їх подальший пошук у разі зникнення. Приладчики мають простий пристрій і синхронізуються з IPhone власника. Через нього, а точніше через додаток FindMy, і можна відстежити місцезнаходження втрати. AirTag мають гарний запас міцності — маячки витримують повний цикл прання у пральній машині, заморозку і падіння з невеликої висоти.


До речі, кримінальне застосування на перший погляд невинному девайсу вже встигли знайти канадські викрадачі автомобілів, які використовують його для відстеження преміальних транспортних засобів. Зловмисники кріпили маячок у важкодоступних місцях автомобіля: бамперах, фаркопах, а потім спокійно знаходили транспортний засіб та викрадали його. Apple вже спробувала боротися з викрадачами за допомогою скорочення можливого часу пошуку маячка з 3 діб до 8 годин.


Серед ґаджетів цього року можна виділити ще кілька цікавих пристроїв.


Модульний ноутбук Framework, який отримав найвищу оцінку експертів за ремонтопридатність, — 10 із 10 (у "яблучної" техніки цей показник стабільно набирає по 2-3 бали).




Замінити самостійно (ніякого клею! всі кріплення тільки на болтах і магнітах) можна будь-яку деталь, яка до того ж має власний QR-код. Тому замовити новий модуль замість того, що вийшов із ладу, не складе ніяких труднощів.


Пристрої OrCam MyEye і OrCam MyReader, створені для допомоги людей із вадами зору і незрячих людей. Ці портативні ґаджети за допомогою штучного інтелекту здатні озвучувати текст, розпізнавати обличчя та визначати товари.

 

Робочим в умовах шумного виробництва може стати у нагоді девайс mobiWAN. Невеликий прилад, що кріпиться до робочої каски в області потилиці, здатний забезпечувати голосовий зв'язок навіть у найгучніших умовах. А на радість гігантоманам у 2021 році було презентовано величезний 3D-принтер для друку з металу Relativity Space, здатний надрукувати корпус для справжньої космічної ракети лише за два місяці.


Кіносаги "Зоряні війни" та "Армагеддон", втілені у життя


Рік, що минає, може залишитися в історії як стартовий для гонки озброєнь у космосі, про що вже попереджають експерти з Великобританії. Випробування протисупутникової зброї було проведено всіма ключовими космічними державами, включаючи США, Індію, Китай і Росію. Остання провела стрільбу у вакуумі в середині листопада, коли на орбіті було знищено недіючий російський космічний апарат "Целіна-Д", що знаходився там із 1982 року. Не на тлі досліджень вчених, які нещодавно підрахували, що навколоземні астероїди можуть містити дорогоцінні метали на суму 11,65 трильйона доларів, справа може прийняти неабиякий оборот. Неважко уявити собі ситуацію, коли за такий дорогоцінний куш у космосі можуть розвернутися справжні "зоряні війни".


Якщо опустити новини про низку мільярдерів, що відвідують космос або верхні шари атмосфери, то головним ньюсмейкером про космічні технології по праву слід вважати компанію Ілона Маска Space X. Влітку цього року ракетобудівники завершили установку 29 двигунів, що повинно перевершити за потужністю абсолютного рекордсмена з вантажопідйомності — американську триступінчасту ракету-носій "Сатурн-5", що використовувалася з 1967 по 1973 для пілотованих польотів на Місяць.


У майбутньому Super Heavy має стати частиною багаторазової транспортної системи для виведення на орбіту великих вантажів, а у зв'язці з космічним кораблем Starship повинна борознити космічні простори та доставляти людей на Марс і Місяць.


Коли будуть можливі міжпланетні перельоти – невідомо. Конкретні дати не називаються, але це відбудеться, за словами Маска, не раніше 2024 року. Так що поки дітищу Space Х вдалося побити лише рекорд по габаритах ракети — сумарна висота Super Heavy з двоступінчастим прототипом Starship склала 120 метрів.


Також разом з американським аерокосмічним агентством NASA Space Х зайнята втіленням у життя сюжету культової картини "Армагеддон". Щоправда, на відміну від основного сюжету фільму, насправді довелося обійтися без Брюса Вілліса та компанії бурильників. Наприкінці листопада року у космос була запущена ракета-носій Falcon 9 з апаратом місії Double Asteroid Redirection Test (DART), який повинен на величезній швидкості зіткнутися зі 160-метровим астероїдом Діморф, що знаходиться від нас на відстані 11 мільйонів кілометрів. Відбудеться це на початку жовтня 2022 року.




Таран необхідний зміни траєкторії руху Диморфа. Саме небесне тіло ніякої небезпеки для Землі не несе. У рамках місії вчені хочуть лише перевірити ефективність подібного способу захисту нашої планети від астероїдів.


Раніше інтернет-портал "Коментарі" підбив економічні підсумки 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини