Головна Новини HI-tech технології Захід не може розірвати цю співпрацю з Росією, навіть попри війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід не може розірвати цю співпрацю з Росією, навіть попри війну

Інженер наукового проєкту ITER вважає, що потрібно продовжувати співпрацю з росіянами, адже міжнародний термоядерний експериментальний реактор є "всесвітнім благом".

23 грудня 2022, 15:20 comments18174
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Жахливе вторгнення Росії в Україну розірвало зв’язки Москви з ЄС і США майже в усьому – від енергетики до торгівлі, фінансування та подорожей. Але є одна сфера, де майже не засуджують наслідки російської агресії, адже "співпраця важлива" стверджують в ITER. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

Захід не може розірвати цю співпрацю з Росією, навіть попри війну

Міжнародний термоядерний експериментальний реактор. Фото з відкритих джерел

ITER – це міжнародний термоядерний експериментальний реактор, над яким працюють спільно ЄС, США, Росія та ще кілька країн. Головна мета експерименту створити велику кількість чистої енергії з ядерного синтезу, процесу, що відбувається в зірках при температурі 150 млн градусів за Цельсієм.

Проєкт вартістю 44 мільярди євро, який розташований у Франції був створений після завершення холодної війни під час зустрічі Рейгана та Горбачова у 1985 році. Наразі половину витрат на ITER покриває ЄС, а Індія, Японія, Китай, Росія, Південна Корея та США мають приблизно 9%.

Від Росії в проєкті залучені близько 50 осіб, які попри санкції продовжують працювати в ЄС. Наприклад, CERN (Женевська лабораторія фізики елементарних частинок) призупинила роботу з Росією. Але в ITER зазначають, що вони є міжнародною організацією і це ускладнює вихід Росії з її складу.

"Навіть якби вони хотіли, країни не могли формально вигнати Росію з проєкту, оскільки в статуті ITER немає пункту, який би дозволив їм це зробити", — пише Politico.

Окрім того, вигнання РФ з ITER може призвести до закриття проєкту. За умовами для створення міжнародного термоядерного експериментального реактора кожна країна має виготовити певну деталь, які потім доставлять до Франції та зберуть як мозаїку.

"Співпраця важлива — важливо підтримувати зв’язки та… говорити", — сказав головний інженер ITER Ален Бекуле, додавши, що проєкт є "всесвітнім благом".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в рамках проєкту ITER Росія відправила до Франції великий вантаж.

Також "Коментарі" писали про нові санкції від США. Удару зазнали 10 компаній, що постачали військову техніку для міноборони Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини