Які професії штучний інтелект не замінить у найближчі роки

Експерт назвав три групи професій, які не постраждають від розвитку штучного інтелекту.

Останні кілька років спостерігається різкий ріст штучного інтелекту, який викликав створення нових можливостей та фахів для людей. Однак частина з них боїться, що нові програми та автоматизація залишать їх без роботи. Про професії, які не замінить штучний інтелект повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання BBC.

Нещодавно одна з великих компаній, яка допомагала учням та студентам з домашнім завданням зіткнулась з різким падінням відвідуваності, а згодом вартість самої компанії впала на 50%. Причина цього штучний інтелект ChatGPT, яким усе більше користуються люди для пошуку відповідей. Згідно з прогнозами Goldman Sachs, розвиток ШІ може призвести до того, що 300 млн людей втратять свою роботу у найближчі 10 років.

Мартін Форд автор книги "Правило роботів: як штучний інтелект змінить все", стверджує, що є ряд професій, які штучний інтелект не може замінити.

"Це насамперед творчі професії: якщо ви не виконуєте шаблонну роботу, а генеруєте нові ідеї, створюєте щось нове, то конкуренція роботів вам не загрожує", - говорить Мартін Форд.

На думку експерта з ШІ, є певні завдання, які наразі нездатна виконати комп’ютерна програма, насамперед це емоційний інтелект та нестандартне мислення. Мартін Форд виділяє три категорії, де люди й надалі зможуть безпечно працювати і не хвилюватись, що їх замінить штучний інтелект. До першої групи входять такі галузі як наука, медицина та юриспруденція.

Друга група складається з фахівців, які потребують складних взаємодій. Форд виділяє тут такі професії: журналісти-розслідувачі, бізнес-консультанти та медсестри.

До третьої категорії експерт відніс фахівців, що перебувають у мобільності та розв’язують проблеми у непередбачених умовах. Ця група складається зі зварювальників, електриків, сантехніків та інших.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вченні під'єднали мозок мавпи до комп’ютера: тварина керувала роботом силою думки.

Також "Коментарі" писали про штучний інтелект допоможе розшифрувати найдавніше людське письмо.