Головна Новини HI-tech технології Вчені розгадали таємницю гігантської «гравітаційної діри» в океані
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розгадали таємницю гігантської «гравітаційної діри» в океані

Дослідники змогли пояснити утворення гігантської «гравітаційної діри» в Індійському океані, яку виявили 75 років тому.

26 липня 2023, 15:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

В Індійському океані є "гравітаційна діра" — місце, де гравітаційне тяжіння Землі слабше, а рівень моря нижче на понад 100 м. Вчені вважають, що розгадали цю таємницю. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на наукову публікацію в Geophysical Research Letters.

Вчені розгадали таємницю гігантської «гравітаційної діри» в океані

"Гравітаційна діра" в Індійському океані. Фото з відкритих джерел

"Гравітаційну діру" в Індійському океані відкрив голландський геофізик Фелікс Андріс Венінг Майнес у 1948 році. Роками вчені намагалися пояснити, як вона утворилася, але їхні зусилля не принесли очікуваного результату.

Однак тепер дослідники з Індійського наукового інституту в Бенгалуру, Індія, використали суперкомп’ютери, щоб створити симуляцію, яка показує, як ця територія могла сформуватися упродовж останніх 140 млн років.

Співавторка дослідження Аттрі Гош пояснює, що "Земля — це, по суті, нерівна картоплина", а не сфера, як її уявляє більшість. Земля неоднорідна за щільністю та властивостями, і це впливає, серед іншого, на її тяжіння.

"Якщо ви ллєте воду на поверхню Землі, рівень, на якому вода піднімається, називається геоїдом — і це контролюється цими відмінностями щільності матеріалу всередині планети, тому що вони притягують поверхню дуже різними способами залежно від того, яка під ним маса", — сказала Аттрі Гош.

Команда вчених провела 19 симуляцій, відтворюючи зміщення тектонічних плит і поведінку магми в мантії Землі. У шести з цих сценаріїв виникла западина геоїда, подібна до тієї, що утворилася в Індійському океані.

"140 мільйонів років тому Індія була в зовсім іншому місці, і між Індійською плитою та Азією був океан", – пояснила Гош.

Дослідниця вказує, що під час руху океанічних плит, деякі з них опускаються під мантію та створюють шлейфи з низькою щільністю поблизу поверхні Землі. Таким чином змінюються гравітаційні сили, які сприяють створенню "гравітаційної діри", як це сталось в Індійському океані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені виявили планету-дзеркало, яка не повинна існувати.

Також "Коментарі" писали про Ілона Маска, який створив нову компанію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини